Klaus: Minutu po irském ANO Lisabon nepodepíšu

Varšava – Pokud Irové v dnešním referendu Lisabonskou smlouvu schválí, podepíše polský prezident Lech Kaczyński její ratifikaci příští týden. Irský souhlas je pro Kaczyńského jedinou a poslední podmínkou. Obě komory polského parlamentu už smlouvu schválily v dubnu 2008. České televizi Kaczyński řekl, že se pod ratifikaci podepíše tak rychle, jak slíbil, tedy po oznámení konečných výsledků referenda. V takovém případě by ratifikace Lisabonské smlouvy čekala jen na podpis českého prezidenta.

"Abych vysílal dopředu nějaké signály o tom, že bych tušil, jak to dopadne, to nevím. Byl bych samozřejmě rád, kdyby řekli nikoliv.„ Pokud Irové smlouvu schválí, bude to pro Klause znamenat další krok v postupné ratifikaci. “Nicméně, že by to mělo znamenat, že minutu poté ratifikaci podepíšu, takhle to určitě není. U nás probíhá další proces, u Ústavního soudu bude probíhat další jednání. Vyčkáme," dodal Klaus.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský Klause vyzval, aby se jako účastník řízení k návrhu skupiny senátorů vyjádřil k Lisabonské smlouvě do dvou týdnů. Rychetského výzva podle Hradu obsahuje i upozornění, že po podání návrhu prezidentovi a předsedovi vlády ukládá zdržet se jakýchkoli kroků, jež by mohly vést k ratifikaci smlouvy, a to až do doby rozhodnutí Ústavního soudu.

Le Monde: Paříž a Berlín budou na Klause tlačit

Francouzský odpoledník Le Monde dnes napsal, že Václava Klause čeká kvůli Lisabonské smlouvě v příštích týdnech velký diplomatický nátlak. Francie a Německo využijí všech dostupných prostředků, aby jej přiměly k jejímu podpisu. Podle deníku se ozývají hlasy požadující mimořádný summit EU v Bruselu už 8. října, aby se na Klause vyvinul patřičný nátlak. Švédské předsednictví se tomu ale brání z obav, aby tím proti unii nebyl poštván.

Problém je, že nikdo doopravdy neví, jak vyvíjet tlak na českého prezidenta, který by mohl využít své izolace k tomu, aby zahrál na nacionalistickou strunu, citoval list nejmenovaného činitele EU.

Le Monde tvrdí, že Klaus chce získat čas v naději, že v Británii přijdou k moci konzervativci po volbách na jaře příštího roku a že také uspořádají referendum. „Jeho výpočty nejsou úplně nerealistické,“ pokračuje Le Monde. Podle něj může Klaus hrát vabank a odolávat tlaku proti všem. V tom případě se uvažuje o tom, že Česko přijde o svého člena v Evropské komisi, která má vzniknout do konce roku. Mezi další návrhy patří pozastavení finanční pomoci Česku.

Kaczyński by mohl podepsat začátkem příštího týdne

Podle zpravodaje České televize v Polsku Miroslava Karase by Kaczyński mohl smlouvu podepsat příští pondělí nebo úterý. 

„Postoj prezidentů Česka i Polska byl opodstatněný. Lech Kaczyński bude postupovat, jak slíbil. Bylo by dobré, kdyby se prezidenti Česka i Polska po referendu sešli a postupovali společně,“ uvedl Mariusz Blaszczak z polské strany Právo a spravedlnost.

Kaczyńského mluvčí Pavel Wypych upozornil, že Polsko je s vyjednaným kompromisem spokojené. Odkladem podpisu ratifikačních listin chtěl podle něj prezident jen upozornit na to, že v Evropské unii neexistuje dělení na „důležitější“ a „méně důležité“ země. „V EU jsou si všechny národy rovny a nelze připustit, aby na malý, ale hrdinský národ, jehož osud se podobá polskému, byl vyvíjen nátlak,“ zdůraznil mluvčí.