Nepřítel Izraele Ahmadínežád má židovské kořeny

Teherán - Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který je znám jako zapřisáhlý nepřítel Izraele a popírač holokaustu, má zřejmě židovské kořeny. Na svém webu to píše list The Daily Telegraph. Podle deníku to dokazuje bližší zkoumání fotografie Ahmadínežáda pořízená během voleb v březnu 2008, na níž ukazuje své doklady. Ahmadínežád se prý jmenoval původně Saburdžian, což je tradiční jméno íránských Židů z města Aradan. Právě tam se také současný íránský prezident narodil.

Jeho rodiče si prý nechali změnit příjmení, když konvertovali k islámu. Tehdy byly dnes dvaapadesátiletému íránskému vůdci čtyři roky. Jméno Saburdžian, v překladu „tkadlec židovských modlitebních šálů“, navíc figuruje na seznamu jmen vyhrazených pro íránské Židy, které sestavilo íránské ministerstvo vnitra. Někteří experti tvrdí, že nenávist íránského prezidenta k židovskému státu může být jistou kompenzací za Ahmadínežádovu minulost.

Ahmadínežád se cítí zranitelný v radikální šíitské společnosti

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)

„Každá rodina, která konvertuje k jiné víře, získává novou identitu tím, že odsuzuje svou starou víru,“ uvedl Alí Núrízadí z Centra arabských a íránských studií. „Svými protiizraelskými výroky se snaží setřást jakékoliv podezření ohledně svého spojení s Židy,“ dodal. „Cítí se zranitelný v radikální šíitské společnosti,“ dodal. Ahmadínežád se v minulosti zmínil o změně příjmení, ale nikdy neupřesnil důvody, které k tomu jeho rodinu vedly.

V Íránu žije 25 tisíc Židů. Po Izraeli je to na Blízkém východě nejpočetnější židovská komunita. Íránský prezident nemusí být jediným nepřítelem Židů s židovskými kořeny. Ačkoli to vědci nikdy nepotvrdili, spekuluje se o židovském původu Adolfa Hitlera. Jeho babička z otcovy strany údajně otěhotněla, když sloužila v domě Žida Franbergera ve Štýrském Hradci.