USA a Rusko budou jednat o mobilním protiraketovém systému

Moskva/Charkov – Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes oznámil, že Rusko a Spojené státy budou v nejbližší době jednat o novém americkém plánu na protiraketovou obranu. Barack Obama minulý měsíc odvolal plány na výstavbu protiraketového štítu ve střední Evropě, nyní chtějí USA mobilní protiraketový systém, který by byl nejprve rozmístěn na lodích.

„Doslova v těchto dnech jsme naplánovali konzultace s americkými partnery, abychom lépe pochopili konfiguraci mobilního systému protiraketové obrany, kterou (USA) navrhují k neutralizaci hrozeb raket krátkého a středního doletu,“ uvedl Lavrov. 

Nový americký plán podle ministra vytváří dobré podmínky pro dialog a nevytváří taková rizika, jakými hrozil případný americký štít ve střední Evropě.   

Americký prezident Barack Obama minulý měsíc odvolal plány svého předchůdce George Bushe vybudovat v Česku a Polsku protiraketový štít, který by měl USA a jeho evropské spojence chránit před případným útokem z Íránu. Obamův tým nyní počítá s vybudováním méně nákladné a mobilnější obrany, založené zprvu na protiraketových systémech rozmístěných na vojenských plavidlech. Systém má být zaměřen především proti raketám krátkého a středního doletu.