Britský tisk: Klausovy požadavky šokovaly a popudily Evropu

Londýn - Požadavek českého prezidenta Václava Klause na doplnění Lisabonské smlouvy reformující Evropskou unii šokovaly a popudily představitele a diplomaty Evropské unie, píší dnes britské listy. Zároveň zmiňují častý názor, že jde jen o zdržovací taktiku. Například maďarský premiér Gordon Bajnai řekl listu The Times, že Klausův postoj je naprosto kontraproduktivní a brání ekonomickému oživení Evropy. „Patřím k většině evropských premiérů, kteří jsou již dost netrpěliví, aby Lisabonská smlouva vstoupila v platnost,“ řekl.

„Představitelé unie zdůrazňují, že o svých požadavcích nemluvil během jednání o smlouvě a je to jen zdržovací taktika, aby poškodil instituci, kterou nenávidí,“ tvrdí The Times. „Klaus měl spoustu času, aby o tyto výjimky požádal. A dostal by je. Teď jen na poslední chvíli tahá králíka z klobouku,“ řekl listu další bruselský zdroj.  

Deník připomíná, že záruky pro Irsko před druhým referendem schválili šéfové států EU na unijním summitu. Je možné, že něco podobného by se na konci měsíce dalo udělat s Klausovými požadavky. „To by mu umožnilo smlouvu podepsat a současně vyhlašovat vítězství.“    

The Independent píše o ohromujícím oznámení, které šokovalo diplomaty v Bruselu a zhatilo naděje EU na rychlé uvedení Lisabonské smlouvy v život. Klausovy nejnovější požadavky hrozí, že se celý dokument rozpadne, uvedl list. Píše také o obavách Bruselu z ohromných odkladů a z toho, že toto nejnovější vyhrožování by mohlo časově souviset se zvolením konzervativní vlády v Británii vedené Davidem Cameronem, který slíbil o Lisabonu uspořádat referendum.    

The Guardian napsal, že protievropský prezident Klaus svými požadavky popudil Brusel, Berlín a Paříž. Financial Times píší o zmatku, který Klausovy nové požadavky vyvolaly, někteří představitelé unie hovoří o další zdržovací taktice, ale další tvrdí, že Klausovo prohlášení by mohlo zvráceně posunout smlouvu ke schválení, protože konečně vyjasnilo jeho postoj. „Teď víme, co chce,“ řekl nejmenovaný švédský diplomat. Všechny strany se shodují, že právní aspekty Klausova požadavku jsou nejasné a nemohou být dostatečně posouzeny, dokud nebude podána oficiální žádost, a to bude muset udělat česká vláda, dodává deník.