NASA přijala škrty v rozpočtu s pochopením

Washington - Rozpočet Spojených států na příští rok nepočítá s finanční podporou projektu návratu lidí na Měsíc. Čísla, která představil prezident Barack Obama vyvolala v Kongresu smíšené reakce. NASA fakt údajně přijala s porozuměním. Agentura se má podle Bílého domu dál zaměřit například na zkoumání změn klimatu nebo na nové technologie. Vývoj nové rakety Ares 1 přitom stál USA už devět miliard dolarů. Nosič má za sebou první testy, jeho další vývoj je však příliš drahý.

„V řadě agentur vytvořili prostor pro nové vzrušující programy tím, že zrušili méně výkonné nebo méně potřebné programy. Samozřejmě očekávám, že vedoucí těchto programů s tím asi nebudou souhlasit,“ uvedl ředitel Amerického úřadu pro vědu a technologie John Holdren.

Bílý dům nyní chce, aby se NASA zaměřila na jiné projekty, než je nákladná cesta na Měsíc, například na výzkum změny klimatu, vývoj nových technologií či programu, který jednou umožní výpravu lidské posádky k asteroidům.

NASA musí přehodnotit své projekty (zdroj: ČT24)

Rozpočet vesmírné agentury se má během příštích pěti let zvýšit o šest miliard dolarů, které podpoří především investice soukromých společností do stavění vesmírných lodí. V roce 2011 bude NASA hospodařit s rozpočtem 19 miliard dolarů, letos disponuje 18,3 miliardy dolarů. Peníze mají být ale investovány hlavně do vědy a méně do vesmírných výprav.

Vládní návrh rozpočtu na příští rok nepočítá s penězi určenými na program Souhvězdí, který měl dopravit astronauty na zemský satelit a později i na Mars. Podle Bílého domu byl předražený a zastaralý. „Když upustíme od programu Souhvězdí, začneme hledat pro vesmírný program zcela nové cesty. Zaměříme se na výzkum nových technologií,“ upozornila zástupkyně ředitele NASA Lori Garverová.

Šéf NASA Charlie Bolden v reakci uvedl, že i přes finanční škrty v některých oblastech zůstane americký Národní úřad pro letectví a vesmír „motorem inovace“. Někteří členové Kongresu však rozhodnutí Bílého domu nepřijali s nadšením. Republikánský senátor Richard Shelby označil nové plány za smrt vesmírných výprav. NASA zatím prohráno nemá. Rozpočet ještě musí schválit Kongres. Mnoha jeho členům se přitom Obamovy plány nelíbí.

Pracovníci NASA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod