Astronauti začali zprovozňovat modul Tranquility

Washington - Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) začali zprovozňovat nově nainstalovaný obytný modul Tranquility, jehož součástí je také výklenek nazvaný Cupola, umožňující dosud nejlepší výhled z vesmírné stanice. Průchod do Tranquility byl otevřen ve 3:17 SEČ a prvním, kdo do nového modulu proklouzl, byl velitel ISS Jeffrey Williams. Ještě je ale třeba vyřešit problém s nepřiléhající izolací.

Mezi sedmimetrovou Tranquility a vyhlídkovou kupolí, která je dočasně připojena k jednomu ze spojovacích uzlů modulu, má být umístěn několikavrstvý izolační kryt, ale kovové části do sebe řádně nezapadají. Vadí jim madlo nebo jiný výstupek v průlezu. Letový ředitel Bob Dempsey oznámil, že problém se snaží inženýři vyřešit. Je prý možné, že kosmonauti překážející část odstraní.

Izolační kryt je určen k ochraně spojovacího a úchytného zařízení na Tranquility před chladem. Port tak bude prozatím nechráněn, dokud astronauti kupoli, připojenou zatím provizorně, nepřesunou na trvalé místo na opačné straně modulu, s čímž NASA počítá v neděli, manévr ale může být odložen.

I přes komplikace s izolací pokračuje posádka komplexu s instalací kabeláže, rozvodů vody a se stěhováním vybavení. Připravuje se také na druhý výstup do volného kosmu, při kterém astronauti namontují na vnější plášť Tranquility rozvody kapalin. Tato pracovní směna vně stanice je naplánována na neděli 3:10 SEČ.

Společně s Williamsem vstoupili do modulu při jeho prvním otevření kapitán raketoplánu Endeavour George Zamka a astronaut Stephen Robinson. Všichni měli masky a ochranné brýle pro případ, že by uvnitř nové místnosti poletovaly nezajištěné části. „Je nádherný,“ pochvaloval si nový modul Williams. Astronauti poté otevřeli také průlez do kupole, která má sedm oken, z nichž jedno je s průměrem 79 centimetrů největší, jaké kdy člověk ve vesmíru instaloval.