Izrael zahájí své vyšetřování násilného zákroku proti lodi aktivistů

Jeruzalém – Vlastní vyšetřování incidentu na lodi s propalestinskými aktivisty, při kterém zahynulo devět tureckých občanů, zahájí Izrael. O rozhodnutí dnes informoval izraelský ministr obrany Ehud Barak. Ten zároveň oznámil, že kabinet bude také hledat „alternativní řešení“ při uplatňování blokády pásma Gazy, které v roce 2007 ovládlo silou palestinské radikální hnutí Hamas.

Izrael se v neděli odmítl podvolit diplomatickému tlaku řady zemí světa v čele s Tureckem a oficiální výzvě OSN, aby přistoupil na mezinárodní vyšetření zásahu. Rozpaky nad vývojem situace vyjádřily i Spojené státy, které jako nejbližší spojenec židovského státu nad ním zpravidla drží ochrannou ruku.

Netanjahu záležitost v neděli konzultoval telefonicky s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Ten dnes během návštěvy egyptského Šarm aš-Šajchu po setkání s tamějším prezidentem Husním Mubarakem řekl, že Spojené státy hledají nové prostředky, jak reagovat na situaci v Gaze. Washington v minulých dnech naznačil možnost, že by podezřelé lodě mířící do Gazy kontrolovala mezinárodní flotila.

Izrael zavedl blokádu Gazy z obavy, že by se do ní mohly dostávat zbraně a další vojenský materiál, který by umožnil Hamasu upevnit své mocenské pozice a napadat území židovského státu raketami.