Nejméně šest mrtvých při útoku na zásobovací konvoj v Pákistánu

Islámábád - Nejméně šest lidí zemřelo při útoku ozbrojenců, kteří v noci z úterý na středu ostřelovali zásobovací konvoj jednotek NATO na severu Pákistánu. K útoku došlo přibližně 15 kilometrů od hlavního města Islámábádu. Civilní konvoj vezl vybavení a zásobovací materiál pro jednotky NATO v Afghánistánu.

Při útoku, který má podle místních úřadů na svědomí deset až dvanáct útočníků, byli dále zraněni čtyři lidé a zničeno 12 vozidel. „Slyšel jsem je, když jsem seděl v autě. Křičeli na sebe – 'zabíjejte řidiče, nešetřete je, podpalujte auta a zastřelte každého, kdo se pokusí utéct,'“ řekl řidič, přímý svědek události.

Vzňalo se nejmíň 15 kamionů a cisteren s naftou. Úřady útok velice znepokojil. Povstalci s vazbami na al-Káidu konvoje pro americké a další zahraniční jednotky v Afghánistánu napadají opakovaně, ale většinou až v horách v pohraničí, za městem Péšávár u Chajbarského průsmyku. Tohle byl první případ, kdy udeřili přímo u pákistánského hlavního města.

Ozbrojenci napadli v Pákistánu konvoj NATO (zdroj: ČT24)

Dvěma pozemními cestami přes Pákistán putují asi tři čtvrtiny všech zásob pro západní vojáky. Velení se ale kvůli nebezpečí cesty snaží dojednat alternativní trasy přes Rusko a střední Asii. I proto, že do Afghánistánu přicházejí mnohatisícové americké posily a nároky na zásobování se zvyšují.