Dělníci Hondy v Číně se vrátili do práce, očekávají růst mezd

Šanghaj - Čínští zaměstnanci firmy Honda dnes očekávají vyjádření managementu o zvýšení mezd. Stovky dělníků přerušily stávku a po týdnu se vrátily do práce v jihočínském Čung-šanu. Stávky paralyzují řadu továren světových automobilek zejména v provincii Tchien-ťin. Dělníci protestují stále častěji, protože si nechtějí nechat líbit špatné pracovní podmínky. Nově se se stávkami potýká i japonská Toyota.

Japonskou automobilku Honda Motor přinutily stávky v několika čínských dodavatelských firmách v uplynulých týdnech k přerušení montáže vozů v čínských závodech. Poslední z těchto stávek skončila v úterý v továrně na automobilové zámky. Její zaměstnanci nyní čekají na novou mzdovou nabídku. Pokud s ní nebudou spokojeni, mohli by práci opět přerušit.

Čínský premiér Wen Ťia-pao tento týden vyzval firmy k lepšímu zacházení se zaměstnanci. Deník People's Daily, který vyjadřuje názory čínské komunistické strany, ve svém komentáři vyzval ke zvyšování mezd s cílem ochránit stabilitu.

Se stávkami má problémy i Toyota 

Další společností, která se musí potýkat se stávkami za zvýšení mezd u dodavatelů součástek v Číně, se stala japonská Toyota Motor. Informovala o tom agentura AP. Dodala, že tyto stávky jsou další známkou rostoucího nepokoje mezi čínskými dělníky.

Ve čtvrtek přerušili práci zaměstnanci čínské továrny na výrobu plastových součástek společnosti Toyoda Gosei. Tomuto kroku předcházela jednodenní stávka v jiné továrně stejné firmy. Oba závody jsou dodavateli automobilky Toyota.

Čínští dělníci
Zdroj: ČT24