Obama vyzval k propuštění barmské disidentky Su Ťij

Rangún - Americký prezident Barack Obama vyzval v pátek k propuštění barmské opoziční političky Do Aun Schan Su Ťij. Nositelka Nobelovy ceny za mír, která ani po 15 letech věznění a nedobrovolné internace neslevila ze svého boje za demokracii, dnes v domácím vězení v Rangúnu oslaví 65. narozeniny.

„Znovu důrazně žádám barmskou vládu, aby okamžitě a bezpodmínečně propustila Do Aun Schan Su Ťij a všechny politické vězně a umožnila jim vybudovat stabilní a prosperující stát, který respektuje práva svých občanů,“ uvedl Obama.

I když v zemi vládne vojenská junta, zůstává Su Ťij pro mnoho Barmánců skutečnou vůdkyní. V roce 1990 vyhrála její strana Národní liga pro demokracii (NLD) s jasnou převahou volby. V tu dobu byla již ale Su Ťij ve vězení za údajné ohrožování státu. NLD nebyla nikdy předána moc, místo toho byla postupně ochromována a nakonec zakázána. Su Ťij strávila od roku 1989 ve vězení nebo v domácím vězení 15 let, nikdy se ale svého boje nevzdala, ani se nenechala přinutit k emigraci.

Mezinárodní tlak na propuštění Su Ťij zesílil poté, co jí byla udělena dvě prestižní ocenění: Cena Andreje Sacharova (1990) a Nobelova cena za mír (1991), kterou získala na návrh tehdejšího českého prezidenta Václava Havla.