Prezidentské volby v Kolumbii vyhrál favorizovaný Santos

Bogotá - Novým prezidentem Kolumbie bude dosavadní ministr obrany Juan Manuel Santos. V nedělních volbách získal 69 procent hlasů a s velkým náskokem porazil bývalého starostu Bogoty Antanase Mockuse. Ačkoliv možnost vyslovit se mělo na 30 milionů oprávněných voličů, účast byla poměrně nízká, zhruba jen o něco více než třetinová. Uribeho nástupce by přitom měl převzít prezidentský úřad 7. srpna.

Santosův soupeř, bývalý starosta kolumbijské metropole Bogoty Antanas Mockus, získal 27 procent hlasů. Více než tři procenta připadají na takzvané protestní hlasy, jež odevzdali voliči na znamení nespokojenosti s žádným z kandidátů.

Hlasování provázela přísná bezpečnostní opatření. V ulicích bylo mobilizováno na 350 tisíc policistů a vojáků, jejichž úkolem bylo odvrátit případné hrozby atentátů povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC).

Nový kolumbijský prezident Juan Manuel Santos:

„Čas pro teroristy ze skupiny FARC vypršel. Říkám to jim i celému světu.“

Na severovýchodě země se jeden atentát odehrál - sedm policistů zahynulo, když při průjezdu nákladního vozidla s policejní hlídkou explodovala nálož nastražená na silnici. K útoku se sice nikdo nepřihlásil, ale podezření padá na levicové povstalce.

Právě bezpečnost v jihoamerické zemi byla hlavním tématem voleb. Santos chce navázat na bezpečnostní politiku dosavadního prezidenta Álvara Uribeho a zaměřit se na boj proti levicovým povstalcům, zatímco Mockus si kladl jako priority boj proti korupci a násilí, a to spíše formou smiřování s krajní levicí. Většina Kolumbijců ale podle AP oceňuje více Uribeho úspěchy proti povstalcům, proto dostal přednost Santos.

Ovšem nový prezident se bude muset vypořádat například i s vysokou nezaměstnaností či složitými vztahy se sousední Venezuelou, jejíž prezident Hugo Chávez s Kolumbií přetrhal obchodní svazky a nevraživě pohlíží i na její úzké vztahy se Spojenými státy.