Fico šanci k sestavení vlády dostal, na řadě jsou pravicové strany

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič přijme ve středu zástupce čtveřice stran pravého středu - Slovenské demokratické a křesťanské unie - Demokratické strany (SDKU-DS), Svobody a solidarity (SaS), Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a formace Most-Híd -, které jednají o vytvoření vládní koalice. Středa je totiž dnem, kdy vyprší lhůta předsedy strany Směr-SD Roberta Fica k jeho pokusu sestavit vládu. S Ficem se prezident sejde pravděpodobně ještě před schůzkou s lídry příští koalice.

Předáci čtyř stran, jimž volby zajistily dohromady většinu v Národní radě, oznámili začátek jednání o vytvoření společné vlády před týdnem v úterý. Kromě toho podepsali prohlášení o budoucí spolupráci a opakovaně odmítli koalici s Ficovým Směrem. Zatím však oficiálně neoznámili, jak si chtějí v budoucí vládě rozdělit posty.

Programové teze odsouhlasené zástupci programových komisí čtveřice stran mají být zveřejněny dnes, kdy strany čeká oficiální druhé kolo jednání. Začít by mohly i práce na koaliční smlouvě.

Telefonát Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Prezident přijme ve středu dosavadního premiéra a předsedu Směru-SD Roberta Fica, kterého pověřil jednáním o vytvoření vlády jako prvního, protože Směr je formálním vítězem voleb. Fico ale podle svých dřívějších vyjádření v případě neúspěchu při snaze o sestavení kabinetu nehodlá nic komplikovat a odejde do opozice.