Alex dosáhl síly hurikánu a asi ještě zesílí

Mexiko - Tropická bouře Alex dnes dosáhla síly hurikánu. Podle amerického Národního centra pro hurikány je současná rychlost větru 120 kilometrů v hodině. Podle meteorologů je možné, že zesílí až na druhý stupeň pětibodové stupnice. Živel by měl zasáhnout mexické pobřeží ve středu večer nebo ve čtvrtek ráno místního času, ropným plošinám v Mexickém zálivu se prý vyhne. Hurikán již nyní postupuje směrem od ropné skvrny v zálivu. Odčerpávání ropy z netěsnícího ventilu na dně Mexického zálivu by jím tak nemělo být ohroženo.

Alex, který je prvním hurikánem letošní sezony a prvním červnovým hurikánem v Atlantiku od roku 1995, nyní nabírá na síle a směřuje k mexickému pobřeží. Podle televizní stanice CNN by rychlost větru při jeho vstupu na pevninu mohla dosahovat až 140 kilometrů za hodinu. Živel si již při přechodu nad Střední Amerikou vyžádal nejméně 10 mrtvých. Zřejmě má na svědomí také první oběť v Mexiku poté, co na třiadvacetiletou ženu spadla zeď podmáčená silnými dešti.

Mexiko již v neděli kvůli vysokým vlnám uzavřelo přístavy Dos Bocas a Cayo Arcas, přes které proudí asi 80 procent ropného vývozu země. Na severovýchodě Mexika by mohl hurikán přinést až 30 centimetrů srážek. Podle předpovědí bude Mexiko zasaženo více než Texas. Při dosažení pevniny může rychlost větrů dosáhnout až 170 kilometrů v hodině. Úřady v jižním Texasu vydaly varování před hurikánem a ve městech San Antonio a Laredo připravují nouzové úkryty pro evakuované.

Období atlantických hurikánů trvá od začátku června do konce listopadu. Podle předpovědí má být letošní sezona jedna z nejhorších.