Tisk: Volba prezidenta byla pro Merkelovou facka

Berlín - Pro kancléřku Angelu Merkelovou bylo nepřesvědčivé vítězství vládního kandidáta Christiana Wulffa ve středeční volbě německého prezidenta velkou ranou. Polský deník Rzeczpospolita píše o vzpouře v kancléřčině Křesťanskodemokratické unii (CDU), rakouský Der Standard o ztrátě autority šéfky vlády.

Během středečních voleb německého prezidenta panovala taková nervozita, jako by hlasovaly miliony Němců, a ne jen 1 244 členů Spolkového shromáždění, napsal dnes polský list Rzeczpospolita. Studenou sprchou pro kancléřku Merkelovou je to, že několik desítek politiků vládní koalice, v jejímž čele stojí, nepodpořilo jí prosazovaného Wulffa. Rzeczpospolita v této souvislosti píše o vzpouře v CDU Merkelové, která může zpochybnit její vedení nejen v samotné straně, ale i v celé vládě.

Středeční divadýlko ve Spolkovém shromáždění podle polského deníku také ukázalo hodně o nepřímé volbě prezidenta. „O jejím výsledku se rozhoduje v kabinetech, stejně jako o nejdůležitějších postech v Evropské unii. Ale zákulisní hry se někdy nepovedou,“ komentuje Rzeczpospolita.

Merkelová se chtěla Wulffa zbavit

Rakouský liberální deník Der Standard naznačil, že německá vládní koalice možná nevsadila na vhodného kandidáta. „Už se to nikdy nedozvíme, ale kandidátka (původně uvažovaná ministryně práce) Ursula von der Leyenová (CDU) by možná byla první spolkovou prezidentkou Německa zvolena v prvním kole, zvláště když se pro ni mohla nadchnout i SPD,“ napsal rakouský list.

Kancléřka ale podle něj místo toho vsadila na Wulffa, nikoli z přesvědčení o jeho kvalitách, ale proto, že chtěla svého posledního konkurenta uklidit do Berlína. „Ztratila cit pro náladu mezi svými vlastními lidmi. Teď dopadla velmi tvrdě na půdu skutečností a její autorita je nahlodána jako dosud ještě nikdy,“ napsal Der Standard.

Italská La Stampa poznamenala, že ze zvolení Wulffa prezidentem až ve třetím kolem se stala hlasitá facka Merkelové. „Je to bezprecedentní potupa pro kancléřku, která je přece zaměstnána exekutivou, která vykročila špatnou nohou a které se nepodařilo znovu vrátit do vyjetých kolejí,“ poznamenal list vycházející v Turíně.

Nizozemský deník de Volkskrant píše o ráně pro kancléřku. „Spolkový prezident plní v Německu roli morální instance, symbolické hlavy státu. Jeho volba je ale výsledkem tvrdé stranické hry mezi vládou a opozicí. Angela Merkelová by rychlým zvolením Christiana Wulffa určitě především demonstrovala, že je nadále pevně usazená v sedle… Místo toho však hlasování trvalo dlouhých devět hodin,“ připomíná Volkskrant.

Vydáno pod