Sarkozy odmítl obvinění z nelegálních fondů a podpořil Woertha

Paříž – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se televizním rozhovoru zastal svého ministra práce a někdejšího stranického pokladníka Erika Woertha, který je zapleten do skandálu kolem předvolebního financování Sarkozyho strany. Ministr i prezident odmítají jakékoliv pochybení. Woerth má zítra představit pilíř Sarkozyho reforem – reformu důchodového systému. Policie jen několik hodin před Sarkozyho vystoupením provedla v rámci vyšetřování skandálu jednu domovní prohlídku.

„Jde jen o zlé pomluvy,“ prohlásil Sarkozy v živém rozhovoru před kamerami kanálu France 2. Vyjádřil sice svou důvěru ministru práce Woerthovi, ale vytkl mu, že nesložil svou funkci pokladníka pravicové strany UMP poté, co se stal ministrem. Je to poprvé, co se Sarkozy veřejně vyjádřil k dárcovské aféře, která již několik týdnů otřásá politickou scénou ve Francii. Sarkozyho popularita dosahuje rekordně nízké úrovně.

Klíčovou osobou skandálu i důchodové reformy je ministr práce Woerth. Ten údajně převzal na jaře 2007 od zástupce miliardářky Bettencourtové 150 000 eur v hotovosti na financování Sarkozyho kampaně. Woerthova žena Florence navíc pracovala v letech 2007 až 2010 pro Bettencourtovou jako správkyně majetku.

Televizní vystoupení se původně skandálu nemělo týkat 

Odposlechy telefonních rozhovorů v letech 2009 a 2010 ukázaly, že Bettencourtová zřejmě podváděla na daních, a údajně vlastní tajná konta ve Švýcarsku.

Původně Elysejský palác tvrdil, že se televizní vystoupení skandálu týkat nebude, Sarkozy chce prý mluvit o problémech obyčejných lidí. Podle některých očekávání se měl Sarkozy snažit skandál minimalizovat a upoutat pozornost na připravovanou důchodovou reformu. Ta je však mezi voliči a zejména odbory rovněž velmi nepopulární, jejím cílem je zvýšit věk odchodu do důchodu o dva roky.