Při útoku afghánského vojáka zabiti tři britští vojáci

Kandahár (Afghánistán) - Tři britské vojáky dnes zabil a čtyři další zranil afghánský voják při společné hlídce v jihoafghánské provincii Hílmand. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na provinční bezpečnostní zdroje. Útok se odehrál nedaleko hílmandské metropole Laškargáhu. Ve městě je posádka asi 9 000 britských vojáků začleněných do sil Severoatlantické aliance.

Afghánec do skupiny zahraničních příslušníků vypálil granát z odpalovacího zařízení na rameni. V souvislosti s útokem afghánský prezident Hamíd Karzáí poslal britské vládě dopis s omluvou.

Rodinám vyjádřil soustrast i velitel sil NATO v Afghánistánu generál David Petraeus. Vyzval k jednotě v boji o bezpečnost v Afghánistánu. „Je to společná mise, afghánští i koaliční vojáci bojují bok po boku proti Tálibánu a dalším extremistům. Přinášíme společně velké oběti a musíme zajistit, že důvěra mezi našimi silami zůstane pevná, abychom porazili naše společné nepřátele,“ uvedl generál v prohlášení.

Útoky afghánských vojáků nejsou ojedinělé 

Dnešní útok není první, při němž příslušníci afghánských bezpečnostních sil zabili zahraniční vojáky. Vyvolává ale obavy ohledně rozsáhlosti pronikání ozbrojenců povstaleckého hnutí Tálibán do bezpečnostních sil, jimž výcvik i hmotnou podporu poskytuje NATO v rámci boje proti povstalcům.

Zatím nejhorší takový útok se odehrál loni v listopadu, kdy afghánský policista zabil rovněž v Hílmandu pět britských vojáků. Terčem povstalců ale nejsou jen zahraniční síly, nýbrž i příslušníci vládních jednotek.

Vydáno pod