Při výbuchu na Srí Lance zahynulo 25 lidí, 50 bylo zraněno

Kolombo - Nejméně 25 lidí přišlo o život a 50 bylo zraněno při explozi výbušniny v Karadijanaru v okrese Batticaloa na Srí Lance. K neštěstí došlo před policejní stanicí, kde stálo zaparkované nákladní auto s trhavinou určenou pro práce na silnici. Většina obětí jsou policisté, mezi mrtvými jsou i dva čínští podnikatelé. Srílanské zdroje uvedly, že šlo o nešťastnou náhodu. Původní odhady hovořily o 60 mrtvých.

„Byla to náhodná exploze,“ uvedl vládní mluvčí, který vyloučil, že by šlo o sabotáž nebo atentát. Tři kontejnery s výbušninami byly pod policejním dohledem právě z bezpečnostních důvodů. Výbušný materiál sloužil k odstraňování skalnatých výběžků při budování místní silnice.

Zatím není jasné, co výbuch, který policejní objekt zdemoloval, přesně způsobilo. Podle některých zpráv do jednoho z nákladních automobilů omylem narazil policejní džíp. Následkem toho mohl první kamion explodovat a poté i oba další, které byly v jeho těsné blízkosti. Mezi mrtvými je 16 policistů a zbytek tvoří civilisté, tedy náhodní kolemjdoucí a zemědělci, přítomní ve vedlejším úřadu.

Vzhledem k tomu, že země byla v minulosti terčem sebevražedných útoků, nelze podle agentury Reuters vyloučit ani to, že se jednalo o atentát. Incident se stal v oblasti dříve kontrolované tamilskými povstalci z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE), kteří bojovali za samostatnost pro severovýchod Srí Lanky, kde mají hinduističtí Tamilové převahu nad buddhistickými Sinhálci. Loni v květnu je vládní vojska ale definitivně porazila a od té doby se vláda snaží region poničený 25 let trvající občanskou válkou zase hospodářsky obnovit.

Na Srí Lance explodovala nákladní auta s výbušninou
Zdroj: ČTK/AP