Žena v německém Lörrachu zabila své blízké, pak střílela v nemocnici

Lörrach - Střelkyně z jihoněmeckého Lörrachu nejdříve zabila svého bývalého partnera a pětiletého syna, poté na útěku zranila několik lidí a jednoho zabila, než ji zastřelili přivolaní policisté. Na tiskové konferenci to dnes podle agentury DPA sdělil státní návladní Dieter Inhofer. Podle původních zpráv byla při masakru zabita holčička.

Muž se synem žili v činžovním domě v centru Lörrachu. Podle vyšetřovatelů žena odpálila v jejich bytě nálož, která jej zcela zničila. „Seděli jsme u večeře, když jsme uslyšeli ránu, vyběhli jsme na balkón a viděli, jak se z bytu vedle valí plameny,“ řekl jeden ze sousedů.

Pachatelka poté utekla do sousední nemocnice, kde zabila jednoho z ošetřovatelů a zranila několik dalších lidí včetně dvou kolemjdoucích. Zasahující policisté poté ženu zneškodnili na jedné z nemocničních chodeb. Podle DPA trval celý incident přibližně 40 minut. „Viděl jsem ženu v tmavých kalhotách, jak vyběhla a s nabitou puškou nebo pistolí šla do alžbětínské nemocnice naproti,“ vyprávěl očitý svědek Siegfried Schmid.

Z budovy zasažené explozí bylo evakuováno sedm osob včetně jednoho dítěte a 15 lidí muselo být hospitalizováno kvůli otravě kouřem. Do akce bylo zapojeno přibližně 300 policistů a záchranářů. Na místě byly postaveny stany, ve kterých mohou svědci tragédie vyhledat odbornou terapeutickou pomoc.

Policie zatím nezveřejnila identitu pachatelky. Bližší informace hodlá sdělit na tiskové konferenci během dne.

Podle policie šlo o „šílenou střelbu“

Žena během smrtící palby také postřelila jednoho policistu. Jeho život není podle posledních zpráv ohrožen, ale jeho zranění je těžké. Těžká zranění utrpěli také tři pacienti. „Chci poděkovat kolegům z lörrachské policie, odvážným a okamžitým zásahem zabránili většímu neštěstí,“ prohlásil Aptn Dieter Inhofer, státní zástupce v Lörrachu.

Státní návladní označil za motiv pachatelky problémy ve vztazích, ale dodal, že přesné pozadí musí být ještě objasněno. Policie případ označila za takzvanou šílenou střelbu, při níž útočník bezhlavě pálí kolem sebe s cílem zabít co nejvíc lidí.

Okolí nemocnice v centru města, ležícím ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, policie krátce po incidentu zcela uzavřela. Na místě vyrostly zdravotnické stany a nasazeno tam bylo velké množství policistů. Německo nezažilo šílenou střelbu poprvé a zvažuje, jak zpřísnit pravidla pro držení zbraní. Vloni v březnu postřílel teenager ve Winnendenu ve své bývalé škole 15 lidí. V dubnu 2002 na erfurtské střední škole zabil střelec 17 obětí.

Nemocnice v německém Lörrachu
Zdroj: ČTK/AP/Winfried Rothermel