Útočnice z Lörrachu se přela s bývalým partnerem o dítě

Lörrach (Německo) - V jihoněmeckém Lörrachu se odehrála tragédie, během které přišli o život čtyři lidé. Nejprve v obytném domě zazněla exploze, v bytě přišli o život muž a pětileté dítě. Následně odtud utekla žena, která s automatickou zbraní a nožem v ruce vběhla do nedaleké nemocnice, kde ubodala ošetřovatele. Cestou zranila několik lidí, při přestřelce s policií zemřela. Motivem činu zřejmě byl spor útočnice a jejího bývalého partnera o dítě. Tuto domněnku potvrdili i představitelé prokuratury na dnešní tiskové konferenci v Lörrachu. V nemocnici, na níž žena identifikovaná jako 41letá advokátka Sabine R. zaútočila, měla před lety potrat.

Státní návladní v neděli označil za motiv pachatelky problémy ve vztazích. Její syn žil u otce, matka ho dostávala do péče na víkend. Ve stejném domě, kde žila, měla i svou advokátní kancelář. Věnovala se mimo jiné sportovní střelbě, byla členkou střeleckého kroužku. Svého stejně starého bývalého manžela zastřelila ještě před explozí v neděli večer, kdy si přišel vyzvednout syna. Použila k tomu sportovní zbraň ráže .22 palce (5,59 milimetru). Policisté v bytě našli kanistry, ve kterých byla zřejmě hořlavina, jíž Sabine R. způsobila následný výbuch. Exploze byt zcela zničila, což zřejmě zkomplikuje vyšetřování. Svého syna ale útočnice podle generálního prokurátora Uwe Schlossera nezastřelila, zemřel asi až při výbuchu.

Očitý svědek:

„Viděl jsem ženu v tmavých kalhotách, jak vyběhla a s nabitou puškou nebo pistolí šla do alžbětínské nemocnice naproti.“

Žena vyzbrojená malorážkou a nožem po explozi pokračovala do nedaleké nemocnice svaté Alžběty, cestou postřelila dva náhodné kolemjdoucí. V nemocnici podle svědků běžela rovnou do gynekologického oddělení v prvním patře, kde zabila 56letého pomocného pečovatele a prostřelila koleno policistovi, který mu chtěl pomoci. Ze zraněných jsou všichni mimo ohrožení života. Zjistilo se, že pachatelka prodělala v této nemocnici před šesti lety potrat. „Zda to byl důvod toho, že kliniku napadla, zatím nevíme,“ uvedl vrchní státní zástupce Dieter Inhofer.

Podle velitele policejního zásahu advokátka vystřílela nejméně deset ran na dveře jednoho nemocničního pokoje, v němž se zavřelo i šest lidí - pacientů i návštěvníků nemocnice. V nemocniční chodbě se Sabine R. při střelbě kryla a několikrát vyměnila zásobník. Kolik munice vystřílela, se teprve zjišťuje. Ví se jen tolik, že si s sebou vzala asi 300 nábojů. Její řádění trvalo od exploze v bytě do posledního výstřelu asi 40 minut. Policie následně ženu zastřelila na chodbě kliniky.

Motivem útoku byl spor o dítě

Motiv útoku není zatím jasný. Žena se ale podle německých médií přela s bývalým partnerem o svěření dítěte do péče. Sousedi popsali, že předávání syna mezi ženou a jejím bývalým partnerem vždy doprovázely emotivní scény. Není zatím jasné, zda soud už rozhodl o tom, kdo bude o dítě pečovat.

Padesátitisícové město Lörrach je v šoku. Německo nezažilo šílenou střelbu poprvé, zvažuje tedy, jak zpřísnit pravidla pro držení zbraní. Vloni v březnu postřílel teenager ve Winnendenu ve své bývalé škole 15 lidí. V dubnu 2002 na erfurtské střední škole zabil střelec 17 obětí.

Policie tvrdí, že v Lörrachu jednala podle nového konceptu – pod heslem rychle a efektivně, právě po zkušenostech z Winnendenu. Policejní kulka zastavila ženu už 40 minut po začátku její zběsilé akce.