Klaus se v USA pustil do globálního vládnutí, EU, eura a Valného shromáždění

Washington - Do ideje globálního vládnutí, Evropské unie, eura a absence dialogu na Valném shromáždění OSN se dnes během přednášky a debaty se studenty Univerzity Johnse Hopkinse ve Washingtonu pustil český prezident Václav Klaus. Ten je nyní na pětidenní návštěvě v USA jako hlava české delegace na zasedání Valného shromáždění OSN, které se bude zabývat právě reformou role organizace v globálním vládnutí. Prezidentův projev na univerzitě kromě zaplněného sálu sledovali prostřednictvím webového přenosu i zájemci na jiných vysokých školách.

Klaus označil ideu globálního vládnutí za totální levicový kosmopolitní nesmysl. K posilování pravomocí mezinárodních organizací na úkor národních států se staví dlouhodobě kriticky a na toto téma přednese v sobotu projev v newyorském sídle OSN. Podotkl také, že se tématu bude věnovat i na blížícím se summitu Evropské unie a asijských zemí, na kterém bude zastupovat Českou republiku.

„V současném světě je několik nebezpečných myšlenek. Jednou z nich je globální oteplování. Nebezpečné jsou také některé -ismy. Ale jednou z nejvíce nebezpečných myšlenek poslední doby je myšlenka globální vlády. Je to totální nesmysl a já se tuto myšlenku pokusím zneškodnit. (…) Je to totální levicový kosmopolitní nesmysl, který nikdy nemohu přijmout.“

Evropská integrace oslabuje demokracii, euro selhalo

Klaus také kritizoval evropskou integraci, která podle něj oslabuje demokracii a omezuje členské země i podnikání v nich nadměrnou regulací. Prezident je nicméně pro další rozšiřování současné sedmadvacítky: se vzrůstajícím počtem členů podle něj bude klesat míra integrace, což mu vyhovuje.

Projekt eura podle Klause selhal ve svém základním příslibu přinést prospěch ekonomice. Nedostatky eura podle Klause zvýraznila nedávná krize. Nesplnil se totiž předpoklad zastánců společné evropské měny, že povede k homogenní celoevropské ekonomice, řekl český prezident. Společná evropská měna také neposkytla ochranu před nepříznivými vnějšími vlivy a namísto zrychlení hospodářského růstu podle něj přinesla zpomalení. „Náklady na její zřízení a údržbu jsou větší než její přínosy,“ dodal.

Klaus zároveň vyzdvihl fakt, že Česká republika má vlastní měnu. Podle něj koruna spolu s dobrým stavem bank pomohla Česku zmírnit dopady krize. Po svém projevu nicméně český prezident řekl, že smysl přijetí eura v Česku zcela nepopírá.

„Současná krize nebyla výsledkem selhání trhu anebo nějakého jeho vrozeného nedostatku, ale výsledkem selhání vlády, která měla neskromné ambice necitlivě zasahovat do tak komplexního systému, jako společnost a ekonomika.“

Krize měla několik příčin

Samotná krize byla podle českého prezidenta důsledkem kombinací různých selhání, a nelze ji tak redukovat na jednu příčinu. Na makroekonomické úrovni je podle Klause stále více zjevné, že za ni mohly nerovnováhy ve světové ekonomice a neobvykle dlouhá doba nízkých úrokových sazeb a související nepřiměřené množství oběživa. Svou vinu nesou i politické hrátky s hypotékami, zvláště ve Spojených státech, uvedl prezident.

Na Valném shromáždění chybí dialog

Na adresu Valného shromáždění OSN prezident uvedl, že mu během něj vadí absence dialogů. „Fungují tam pouze a výlučně monology,“ řekl. „Nikdo souhlasně nebo nesouhlasně nezareaguje na toho, kdo mluvil před ním. Jsou to předem připravené monology, a proto je také nikdo moc navzájem neposlouchá. To mě na tom vždycky frustruje,“ dodal Klaus.

O hospodářství a stavu americké ekonomiky Klaus před svým vystoupením na univerzitě mluvil i se členem ekonomického týmu amerického prezidenta Baracka Obamy Davidem Liptonem a v Kongresu se setkal se členy takzvaného českého výboru, tedy s poslanci, kteří mají vztah k České republice. Původně plánovaný rozhovor pro deník The Washington Times se z časových důvodů neuskutečnil. Ve čtvrtek se Klaus v New Yorku zúčastní zahájení všeobecné rozpravy VS OSN. V sobotu by měl v OSN pronést projev, do vlasti se vrací v neděli.

Vydáno pod