Židovští osadníci si už zase mohou hrábnout do malty

Jeruzalém - O půlnoci vypršelo desetiměsíční izraelské moratorium na výstavbu v židovských osadách na západním břehu Jordánu. Po celý víkend se američtí diplomaté snažili přimět Izrael ke změně postoje a Palestince k tomu, aby neodcházeli z přímých mírových jednání. Vteřiny po vypršení moratoria na výstavbu v židovských osadách vydal izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlášení, že je připraven pokračovat v kontaktech a v mírových rozhovorech mezi Izraelem a palestinskou samosprávou. Osadníky vyzval ke zdrženlivosti, ale moratorium - i s ohledem na své koaliční partnery - neprodloužil. Osadníci konec moratoria bouřlivě oslavovali a v některých osadách začaly stavební práce.

„Izrael si musí vybrat mír – pokud si vybere mír, budeme pokračovat v jednání, ale pokud ne, bude to ztráta času, promarněná příležitost,“ zopakoval předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. Palestinci hrozili, že z jednání odejdou, pokud Izrael bude ve výstavbě pokračovat. Osadníci se po deseti měsících nemohli dočkat, až zase začnou stavět. Amerického prezidenta Baracka Obamu - sponzora mírových jednání - mají za nepřítele.

Geršon Mesika, předseda místní rady v Samaří:

„Z tohoto pódia se obracím na Husseina Obamu: izraelská půda patří izraelskému lidu, židovskému lidu, který na ni má to nejmocnější stavební povolení ze všech – bibli.“

Během týdne chtějí obyvatelé osad začít stavět dva tisíce nových domů. Západní břeh a východní Jeruzalém, území, s nimiž Palestinci počítají pro svůj nezávislý stát, Izrael dobyl ve válce v roce 1967. Ve stovce tamních osad žije 430 tisíc Židů. Ti podle Palestinců existenci stabilního samostatného státu znemožní. Tato otázka je jednou z hlavních překážek míru.

Abbás dal hledání kompromisu týden

Palestinská strana na prodloužení izraelského stavebního moratoria trvá, Netanjahu ale zákaz výstavby prodloužit nechce. K pokračování mírových jednání s Izraelem se Palestinci oficiálně nevyjádří do 4. října, kdy situaci zkonzultují s arabskými zeměmi na svolané schůzce zástupců Ligy arabských států (LAS). V Paříži to dnes oznámil mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Abbás přijel do Francie prodiskutovat vývoj izraelsko-palestinského dialogu a situaci kolem končícího moratoria s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Dodal, že Palestinci jsou ve stálém kontaktu s americkou administrativou, ale čekají na konečné rozhodnutí Izraelců, aby mohli zformulovat jasnou odpověď. Izrael, palestinská samospráva a USA se horlivou diplomatickou aktivitou snaží dojednat cestu k záchraně mírových rozhovorů.

Sarkozy: Výstavba osad musí přestat

Sarkozy dnes řekl, že výstavba židovských osad v okupovaném Předjordánsku musí přestat. Po jednání s Abbásem také oznámil, že pozve Abbáse, Netanjahua a egyptského prezidenta Husního Mubaraka k mírovým rozhovorům v Paříži do konce října. Abbás na společné tiskové konferenci se Sarkozym řekl, že výstavba by měla být zmražena na další tři až čtyři měsíce. Sarkozy to podpořil.