V Nizozemsku bude menšinová vláda s podporou Wilderse

Haag - Nizozemští liberálové se dohodli s křesťanskými demokraty na vytvoření koaliční vlády. Menšinový kabinet v parlamentu podpoří protiislámská Strana pro svobodu (PVV), v jejímž čele stojí známý aktivista Geert Wilders. S odvoláním na předsedu liberálů Marka Rutteho to dnes uvedla agentura Reuters. Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) vytvoří s Křesťanskodemokratickou výzvou (CDA) první menšinový kabinet v Nizozemsku od skončení druhé světové války. Rutte prohlásil, že oficiálně dohodu o vládě ohlásí ve středu.

Nizozemští politici jednali o sestavení kabinetu od červnových voleb, které nepřinesly jasného vítěze. Už v červenci skončilo neúspěšně jednání o vytvoření koaliční vlády čtyř stran liberálního a levicového zaměření. Počátkem září neuspěl první pokus o sestavení menšinové pravicové vlády s podporou PVV.

Nyní ale stejné strany dokázaly najít dohodu. VVD a CDA mají ve 150členném parlamentu dohromady 52 poslanců, s podporou Wildersovy strany získají těsnou většinu 76 hlasů.

Strana protiislámského aktivisty Wilderse dosáhla ve volbách nečekaného úspěchu, když své zastoupení v parlamentu zvýšila na 24 z dosavadních devíti křesel. PVV se tak stala třetím nejsilnějším uskupením v zemi.

Vydáno pod