Televizní debatou končí kampaň před nedělní volbou brazilského prezidenta

Rio de Janeiro - V Brazílii končí kampaň před nedělními prezidentskými volbami. Jejich hlavním favoritem je Dilma Rousseffová, kterou podporuje dosavadní prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Její dva hlavní soupeři v posledních dnech zvýšili aktivitu, aby se jim podařilo dosáhnout alespoň takového výsledku, jenž by zajistil konání druhého kola na konci října. Všichni tři hlavní kandidáti se večer naposledy sejdou tváří v tvář v televizní debatě.

Jediným překvapením tříměsíční kampaně se stal sociálnědemokratický kandidát a bývalý guvernér Sao Paula José Serra, jenž ještě v červenci vedl, ale nyní je 25 procentních bodů za Rousseffovou. Dilma, jak ji Brazilci nazývají, má podle průzkumů nadpoloviční podporu. Jejím hlavním soupeřem je vedle Serry ještě kandidátka zelených, bývalá ministryně životního prostředí v Lulově vládě Marina Silvová.

Do kampaně se zapojil i Lula, který žádal voliče, aby nevěřili zvěstem o tom, že jeho favoritka Rousseffová je nakloněna potratům. Toto téma je v Brazílii, zemi s největší katolickou populací na světě, stále tabu. „I o mně lhali, když tvrdili, že uzavřu evangelické kostely a změním barvu na vlajce,“ připomněl prezident v televizním vysílání.

Vydáno pod