Trefa kolumbijské policie: miliarda v krabicích

Bogotá – Kolumbijská policie zabavila velkou sumu peněz patřící pašerákům drog. Po podezřelé lodní zásilce se vydala na domovní prohlídku do chudinské čtvrti hlavního města. V lepenkových krabicích policisté našli v přepočtu skoro miliardu korun (29 milionů dolarů a 17 milionů eur). Peníze pocházejí z obchodu s kokainem určeným pro americký a evropský trh.

Peníze připluly ze Spojených států. Zaplatily mnohatunovou zásilku kolumbijského kokainu, který tam doputoval přes Mexiko s pomocí tamních drogových kartelů, které se kvůli ovládnutí takových obchodů vyvražďují po tisících.

Oscar Naranjo, kolumbijský policejní prezident:

„Podařilo se nám najít a zabavit největší obnos v Kolumbii. A podle severoamerických agentů je to jedna z největších tref ve světových dějinách boje proti praní špinavých peněz.“

Úspěch kolumbijské policie (zdroj: ČT24)

Peníze patřily mimo jiné i pašerákovi drog Danielu Barreraovi, přezdívanému „El Loco“ (šílenec). Za jeho dopadení byla vypsána odměna ve výši 2,7 milionu dolarů.

Při zásazích proti místním narkoobchodníkům je kolumbijská policie v poslední době poměrně úspěšná. Za poslední měsíc se jí podařilo zabavit celkem více než 140 milionů dolarů. Na protidrogových operacích se podíleli i američtí celníci. Kolumbijské úřady odhadují, že obchodníci s drogami ročně do země propašují několik miliard dolarů v hotovosti.

  • Zabavené peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200002.jpg
  • Krabice plné peněz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2001/200003.jpg
Vydáno pod