Poničenému Kolontáru hrozí další zaplavení, lidé museli odejít

Kolontár (Maďarsko) – Maďarskou obec Kolontár museli opustit její obyvatelé. Úřady se rozhodly evakuovat 800 zdejších lidí, odejít z domova zřejmě bude muset také přes pět tisíc obyvatel nedalekého Devecseru. Kolontár a okolní obce v pondělí zaplavil vysoce toxický kal z protržené nádrže nedaleké hliníkárny. Odborníci se obávají, že se nádrž protrhne znovu. Jak uvedla zpravodajka ČT Olga Baková, otázka není, zda se protrhne, ale kdy se to stane. Od úterý platí ve třech oblastech na západě Maďarska stav ohrožení.

„V noci jsme objevili další poškození na nádrži. Vláda proto rozhodla, že obec preventivně evakuuje,“ zdůvodnila akci, která v Kolontáru proběhla brzy ráno, mluvčí záchranářů Gyorgyi Tottosová. Evakuovaní lidé nalezli útočiště v nedalekém městě Ajka. „Připravili jsme pro ně místo ve sportovním centru a ve školách,“ doplnila mluvčí.

Prohlédnout si místo ekologické havárie přijel maďarský premiér Viktor Orbán, který se také obává dalšího úniku jedovatých látek. „V noci nás ministr vnitra informoval, že se na severní zdi nádrže objevily trhliny a západní roh se zhroutil. Je pravděpodobné, že spadne celá zeď,“ řekl Orbán.

Pondělní protržení hráze odkalovací laguny si vyžádalo podle poslední bilance nejméně sedm mrtvých, různá zranění utrpělo 120 lidí. Úřady nadále pátrají po jednom nezvěstném. Z jímky uniklo až 700 tisíc kubických metrů kalu. Hráz se protrhla ze zatím nezjištěných příčin. Hliníkárenská společnost MAL, které zařízení patří, veškerou odpovědnost odmítá. Podle ekologů byl únik zřejmě důsledkem lidského pochybení.

Z nádrže může uniknout dalšího půl milionu kubických metrů kalu

Ministerský předseda Orbán na tiskové konferenci v Ajce prohlásil, že úniku jedů bylo možné předejít. Slíbil, že zodpovědní lidé ponesou „nejpřísnější možné následky“. Uvedl dále, že z nádrže by mohlo uniknout dalších až 500 000 kubických metrů kalu. Tekutina by však prý byla hustší, podle zpravodajky ČT Olgy Bakové by tedy únik nemusel být tak rychlý jako v prvním případě.

Premiér také prohlásil, že je připraven dostatek ochranných a neutralizujících látek, aby se zabránilo zamoření Dunaje. Kal zničil život v řekách Marcal a Torna, v Dunaji však zatím podle maďarských činitelů závažné škody nenapáchal.

Světový fond na ochranu přírody (WWF) je přesvědčen, že hráz nádrže netěsnila již několik měsíců. Fotografie z června letošního roku podle WWF dokazuje, že již tehdy z částečně poškozené nádrže vytékal červený kal.

Vydáno pod