Udělení Nobelovy ceny už dopadlo na norsko-čínské vztahy

Peking - Čína se nemůže smířit s Nobelovou cenou pro disidenta Liou Siao-poa. On i jeho manželka jsou vláčeni v médiích, která se posmívají Západu a jeho údajným obavám z ekonomického a mocenského vzestupu Číny. Udělení ceny už má také první důsledky v bilaterálních vztazích mezi Čínou a Norskem.

Nobelova cena pro čínského disidenta Liou Siao-poa ukázala na předsudky Západu a také na jeho obavy z ekonomického a mocenského vzestupu Číny, napsaly dnes čínské, státem vydávané noviny Global Times. Do laureáta se pustily i listy China Daily, podle kterých je cena „součástí spiknutí Západu s cílem Čínu zkrotit“ a představuje hrubý zásah do vnitřních záležitostí země. 

Peking už také naplnil své výhrůžky, že udělení ceny bude mít důsledky ve vztazích Číny s Norskem. Dnes Peking zrušil setkání s norskou ministryní rybolovu Lisbeth Bergovou-Hansenovou, které se mělo v Šanghaji uskutečnit ve středu. Což se samozřejmě ministryni nelíbilo: „Nobelův výbor je nezávislý na vládě a parlamentu. Proto neexistuje žádné opodstatnění pro opatření proti Norsku v případě, že se někomu vítěz nelíbí.“ 

Studio ČT24 o čínské reakci na udělení Nobelovy ceny míru (zdroj: ČT24)

Reakci Číny dnes také kritizoval tibetský duchovní vůdce dalajlama. Řekl, že čínská vláda „neuznává rozdílné názory“ a „musí se změnit“. 

Manželka disidenta v domácím vězení

Čínské úřady dnes neumožnily evropským diplomatům sejít se s manželkou vězněného disidenta a čerstvého nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa. Liou Sia je od chvíle, kdy dostala možnost manžela navštívit, v domácím vězení. Domov může opustit jen v doprovodu policejního vozidla. Oznámili to čínští aktivisté lidských práv.

Čínský disident Liou Siao-po dostal Nobelovu cenu míru v pátek. Výbor norského parlamentu mu ji udělil za dlouholeté úsilí o prosazování lidských práv v Číně. Liou Siao-po si v současnosti odpykává 11letý trest vězení.

Manželka Liou Siao-poa
Zdroj: ČT24