Agenti FBI zatkli muže, jenž plánoval útoky na metro ve Washingtonu

Washington – Americké bezpečnostní služby dnes zatkly Američana pákistánského původu, který plánoval bombové útoky v metru ve Washingtonu. Informuje o tom americký deník The Washington Post, který se odvolává na informace od nejmenovaného zdroje z FBI. Americké úřady zdůrazňují, že riziko útoku nehrozilo. Atentát se měl uskutečnit až v příštím roce.

Úřady obvinily Ahmeda ze snahy o podporu terorismu a ze shromažďování informací za účelem teroristického útoku. Za to mu hrozí až 50 let vězení.

„Během vyšetřování nebyla veřejnost nikdy v ohrožení,“ zdůraznilo dnes americké ministerstvo spravedlnosti, které oznámilo Ahmedovo zatčení. 

Čtyřiatřicetiletý Farooque Ahmed podle vyšetřovatelů jednal sám, plánoval bombové útoky ve stanicích washingtonského metra. Není známo, jakou výbušninu k tomu chtěl použít. Muž neměl podle všeho žádné vazby na žádnou radikální islámskou skupinu. Na rozdíl například od Američana pákistánského původu Faizala Šahzada, který chtěl zaútočit na Times Square, nepodstoupil ani v zahraničí žádný výcvik v táboře islámských radikálů. 

Agenti se na podezřelého zaměřili, když sháněl nebezpečné látky. Agenti s mužem navázali kontakt tak, že se vydávali za členy teroristické sítě al-Káida. Ahmed jim pak předal video, na kterém popsal své plány. Dal jim také podrobný plán stanice metra na newyorském předměstí Arlington. Vyznačil na něm, kam je potřeba připevnit výbušniny, aby zabily co nejvíc lidí.