Rusko se v Afghánistánu poprvé přímo zapojilo do boje proti drogám

Moskva – Rusko se ve čtvrtek poprvé přímo zapojilo do boje proti výrobcům drog v Afghánistánu. Spolu se Spojenými státy tu zničilo čtyři drogové laboratoře. Operace se zúčastnilo 70 ruských agentů a devět vrtulníků. Ve středu se v britském listu The Independent objevily informace, že Rusko je připraveno pomoci západním státům s válkou v Afghánistánu. Moskva se prý už podílí na výcviku důstojníků tamní armády a zároveň se chystá spojencům dodat helikoptéry a zpřístupnit zásobovací trasy přes své území. Průlomová dohoda má být oznámena příští měsíc na summitu NATO v Lisabonu.

Při operaci v okrese Ačin, který leží v západoafghánské pohraniční provincii Nangarhár, byly zlikvidovány čtyři drogové laboratoře a zásoby heroinu a morfia za čtvrt miliardy dolarů (téměř 4,5 miliardy korun). Ve třech laboratořích se vyráběl heroin, v jedné morfium. Zničena byla víc než tuna narkotik, které měly být podle šéfa ruské Federální služby pro kontrolu narkotik Viktora Ivanova distribuovány na západ přes oblast Střední Asie. Podle odhadů se v Afghánistánu ročně vyrobí 750 tun drog.

Podle amerických zdrojů zničili protidrogoví agenti na 200 milionů potenciálních dávek heroinu, poškozen by měl být drogový obchod s obratem kolem miliardy dolarů (přes 17 miliard korun). Z americké strany bylo do zásahu nasazeno speciální bojové komando.

Rozhovor s Vladislavem Votápkem (zdroj: ČT24)

Na operaci, první svého druhu od odchodu sovětských vojsk z Afghánistánu před dvaceti lety, se podílely tři výsadkové a šest bojových vrtulníků. Experti ruské a americké protidrogové agentury akci připravovali po dobu tří měsíců. Na výrobnu drog podle Ivanova americkou a afghánskou stranu upozornila ruská protinarkotická služba.

Rusko se dosud na žádných přímých akcích proti výrobcům drog v Afghánistánu nepodílelo. Svou pomoc spojeneckým operacím omezovalo na poskytnutí tranzitu pro přepravu válečného materiálu přes ruské území.