Kazachstán kvůli Boratovi vylepší za 1,5 miliardy dolarů svou pověst

Astana - Středoasijský Kazachstán chce vylepšit mezinárodní pověst země. V rozpočtu si na to vláda vyhradila 1,5 miliardy dolarů. V New Yorku se už prezentovalo hlavní město Astana a propagační kampaň spustily kazašské instituce v Německu. Kazachstán tak chce změnit obraz země, který ukázal satirický film Borat britského komika Sachi Barona Cohena. Ten ukázal Kazachstán jako zaostalou, nedemokratickou zemi.

Kazachstán si chce vylepšit reputaci v zahraničí. V příštím, roce se v zemi uskuteční Asijské sportovní hry, a to teď vláda bere jako příležitost ukázat, že Kazachstán není jen země, kde bují prostituce a týrání zvířat, jak prezentoval film Borat. 

Vláda proto investuje víc než 1,5 miliardy dolarů do turistiky a sportu. Nejenže se zde příští rok v lednu uskuteční sportovní hry, hlavní město Astana se také uchází o pořádání zimních olympijských her v roce 2030.

Cílem je teď pro vládu nalákat do této středoasijské země co nejvíce turistů. Loni navštívilo Kazachstán 800 tisíc turistů, většinou se ale jednalo o Rusy. Kazachstán chce teď přivábit i návštěvníky z Evropy a Číny. V kazašské stepi se proto staví kasina, lázně. V horách vznikají lyžařské areály a moderní hotely. 

Kazachstán

… se rozkládá ve střední Asii. Malou částí svého území západně od řeky Ural zasahuje i do Evropy. Patří mezi nejrozlehlejší země světa, je to vůbec největší vnitrozemský stát na světě.

Kazachstán má bohaté zásoby ropy a zemního plynu. Známý je také kosmodrom Bajkonur. V zemi už 20 let vládne diktátorský režim prezidenta Nursultana Nazarbajeva, který byl nedávno vyhlášen doživotním „vůdcem národa“.

Vydáno pod