Palestina posílá do OSN rezoluci proti výstavbě židovských osad

Betlém - Palestinci dokončili návrh rezoluce k otázce izraelských osad na západním břehu Jordánu. Předají ho prostřednictvím jednoho z členských států Radě bezpečnosti OSN, která by o dokumentu mohla podle palestinského mírového vyjednavače hlasovat v únoru. Ten věří, že Spojené státy, které jsou blízkým spojencem Izraele, projednání rezoluce nezabrání. Pokud ano, chtějí se Palestinci obrátit na Mezinárodní soudní dvůr OSN.

„Neobviňujeme Izrael. Obviňujeme osadní aktivity a doufáme, že rezoluce projde,“ řekl palestinský mírový vyjednavač Saíb Irikát. Palestinci se snaží přimět Izrael, aby zastavil budování osad na jejich území. V září totiž vypršelo moratorium na výstavbu židovských osad, které dosud Izrael neobnovil. Osady jsou přitom klíčovou otázkou v mírových jednáních mezi Palestinci a Izraelci.

Palestina má v OSN pouze pozorovatelský status, nemůže proto rezoluci sama podat, udělá to za ní ale některý z členských států. Na rezoluci se jich podílelo hned 15.

Palestinci si jako podmínku mírové dohody kladou vznik samostatného palestinského státu. Ten má vzniknout podle hranic stanovených v roce 1967. Palestina by tak zahrnovala západní břeh Jordánu (Předjordánsko), východní Jeruzalém a pásmo Gazy.

Vznik palestinského státu již podpořilo několik zemí. Naposledy uznala existenci Palestiny jako nezávislého státu Bolívie. „Stejně jako jiné země, například Brazílie, se Bolívie připojuje k uznání palestinského státu, jeho nezávislosti a suverenity,“ psal bolivijský prezident Evo Moráles prezidentovi palestinské samosprávy Mahmúdu Abbásovi. Na přelomu listopadu a prosince už Palestinu jednostranně uznaly Brazílie a Argentina, Uruguay se ke stejnému kroku chystá počátkem příštího roku.