Ve jménu otce: Martin Bormann jr. týral a zneužíval žáky

Vídeň – Obvinění z fyzického trýznění a pohlavního zneužívání chlapců čelí bývalý katolický kněz Martin Bormann - nejstarší syn někdejšího tajemníka Adolfa Hitlera. Dnes 80letý Martin Adolf Bormann údajně na počátku 60. let týral a zneužíval žáky elitního řádového internátního gymnázia v Lieferingu severně od Salcburku. Dnes tvrdí, že si na dobu svého působení v rakouském klášteře nevzpomíná.

Syna bývalého nacistického pohlavára obvinil dnes 63letý muž Victor M.; jeho právní zástupkyně se obrátila na rakouskou Platformu postižených církevním násilím, která sdružuje oběti. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Ö1 řekla, že zneužívání jejímu mandantovi zničilo život. Údajně se obtížně vyrovnává s tím, že mu to tehdy nevěřily matka ani babička. Přitom stačilo, aby s ním zašly k lékaři. Žalující muž údajně touží po omluvě nebo alespoň po vědomí, že se o případu všichni dovědí.

Victor vypověděl, že po něm Bormann mladší vyžadoval orální i anální sex. Během roku jej takto zneužil více než desetkrát. „Nikdo ti to nebude věřit,“ říkal mu prý vychovatel nechvalně proslulého jména. Victor M. byl jako chlapec pokládán za obtížně vychovatelného a také v dospělosti prý nezvládal osobní ani profesní život. Nikdy se však nepodrobil psychiatrické léčbě. Navíc se domníval, že Bormann mladší zahynul při misionářském působení v africkém Kongu.

Rakouský týdeník Profil hovořil i s několika dalšími Victorovými spolužáky, kteří mluvili o fyzickém násilí a vojenském drilu za klášterními zdmi. Tři potvrdili, že vychovatel Bormann žáky do krve bil, jednoho dokonce do bezvědomí. Tehdy třicetiletý Bormann byl prý zocelený sportem, ješitný a také prchlivý a brutální.

Martin Bormann z řádu Misionářů Nejsvětějšího srdce Ježíšova před 40 lety vystoupil, aby se mohl oženit. Dnes žije v Německu. Řád uvedl, že o svém někdejším členovi neví nic kromě toho, že je těžce nemocen. Bormann v rozhovoru pro Profil řekl, že se na dobu svého působení v rakouském klášteře nepamatuje a nevzpomíná si ani na Victora M. Bývalý kněz si nevybavuje ani „kamrlík“, v němž byl tehdy dvanáctiletý chlapec údajně zneužíván. Bormannovi mladšímu bylo osm let, když ho Adolf Hitler v roce 1938 představil italskému vůdci Mussolinimu jako svého kmotřence.