Fokus ČT24: Barack Obama dva roky prezidentem USA

Praha/Washington – Dvacátého ledna 2011 uplynou dva roky od prezidentské přísahy amerického prezidenta Baracka Obamy, který se stal prvním afroamerickým prezidentem USA a důvěru Američanů získal slibem, že provede zásadní změny. Obamu pozorně po celé dva roky sleduje také Evropa, kde získal mimořádnou popularitu. Jak ho vidí Evropané teď? Uspěl se svou zahraniční politikou, nebo je pravdou, že na rozdíl od svého předchůdce George Bushe mladšího věnuje Evropě mnohem méně pozornosti? Na to odpoví dokumentární pořad Fokus, který odvysílá 15. ledna ve 20:05 zpravodajská stanice ČT24.

V pořadu vystoupí Alison Smaleová, šéfeditorka v Paříži sídlících novin The International Herald Tribune (globální edice New York Times). Tento list je považovaný za jeden z nejvlivnějších na světě. Uznávaná novinářka, která pokrývala pro agenturu AP pád železné opony v Československu i NDR a dlouhá léta působila v Moskvě, se zaměří také na hodnocení vztahu Baracka Obamy k České republice.

V belgické metropoli se tvůrci pořadu sešli s americkým podnikatelem Robertem Badilou, který tam vede IT konzultační firmu a v 90. letech se angažoval v prezidentské kampani Billa Clintona. Americký podnikatel žijící v Bruselu, sídle institucí Evropské unie, se bude zejména zaobírat otázkou, zda Obama zvládá ekonomickou krizi a co ho na jeho vládě zklamalo.

Rozhovor s Bohumilem Vostalem (zdroj: ČT24)

Fokus ČT24 zajel i do Lisabonu, kde na podzim 2010 jednal Obama se svými kolegy z NATO a EU. Z portugalské metropole představí pohled známé a oceňované karikaturistky a kreslířky Cristiny Sampaiové, která spolupracovala s prestižními světovými a evropskými listy, od amerického The Wall Street Journal po portugalský Publico nebo rakouský Die Presse. I její obor zasáhla hospodářská krize. Fokusu ukáže, jaký pohled má žena, jež pracuje s nadsázkou a satirou, na Obamovu vládu a vztahy Evropy s USA.

  • Alison Smaleová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224325.jpg
  • Tak se karikuje Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224326.jpg