Medvěděv potvrdil uznání nezávislé Palestiny

Jericho - Ruský prezident Dmitrij Medvěděv řekl, že Moskva uznala nezávislý palestinský stát v roce 1988 a na tomto postoji bývalého Sovětského svazu se nic nezměnilo. Podpořil zároveň vyhlášení nezávislé Palestiny s východním Jeruzalémem jako hlavním městem. Medvěděv přicestoval na okupovaný palestinský západní břeh Jordánu v rámci své dvoudenní blízkovýchodní cesty a jednal v Jerichu s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem.

Během své první návštěvy západního břehu Jordánu ve funkci hlavy státu se ale Medvěděv zdržel jednoznačného uznání palestinské státnosti Ruskou federací.

Na společné tiskové konferenci v Jerichu Abbás připomněl, že Rusko bylo jedním z prvních států na světě, které uznaly stát Palestina v roce 1988. Medveděv na to řekl, že Rusko učinilo svou volbu už dávno. „Podporovali jsme a budeme podporovat nezadatelné právo palestinského lidu na nezávislý stát s východním Jeruzalémem jako hlavním městem,“ řekl.

Bývalý Sovětský svaz uznal palestinský stát v roce 1988 poté, co ho vyhlásil tehdejší palestinský vůdce Jásir Arafat. Jeho krok vyvolal širokou podporu v komunistickém bloku a rozvojovém světě, měl ale jen malý reálný dopad na diplomatickou a politickou realitu.

Medvěděv přicestoval na palestinská území v době, kdy se palestinské vedení znovu snaží získat co největší podporu mezinárodního společenství pro jednostranné uznání nezávislosti Palestiny. Palestinská reprezentace zdůvodňuje tuto snahu stagnací mírového procesu s Izraelem, jehož pokračování Palestinci podmiňují zastavením veškeré izraelské kolonizace na západním břehu Jordánu. Na izraelském odmítání vyhlásit nové moratorium výstavby ztroskotala koncem září po pouhých třech týdnech přímá izraelsko-palestinská jednání.

Jásir Arafat
Zdroj: ČT24