Drsní animáci naštvali čínské cenzory

Peking – Proti drsnému kreslenému filmu ve stylu amerického seriálu Městečko South Park zakročili nekompromisně čínští cenzoři – především proto, že film kritizuje problémy, s nimiž se Říše středu potýkala v uplynulém roce. Čína příští týden zahájí nový lunární rok, který bude ve znamení zajíce. Právě krví zbrocení ušáci jsou v satirickém animovaném snímku konfrontováni s divokými tygry, v jejichž znamení proběhl právě končící rok. Ve filmu se objevuje mimo jiné připomínka skandálu s kontaminovaným mlékem i dalšími potravinami, policejní brutalita či nucené demolice domů. Zajíci se ale nakonec vzbouří a tygry svými zuby rozsápají.

Z čínských internetových stránek už bylo kreslené video na zásah cenzorů odstraněno, zůstává ale na serveru YouTube, který je ovšem v Číně nedostupný. Tvůrce animáků Wang Po novinářům řekl, že reakci úřadů nechápe. Chtěl prý jen říct pravdu a nerozumí tomu, proč má vláda strach z kresleného filmu.

„Chtěl jsem udělat něco, co je spojené s čínským novým rokem, a ukázat to přátelům. Neříkal bych tomu politická satira. Je to jen pohádka… Ale když žijeme v této zemi, je tu spousta věcí, které nás nutí k přemýšlení,“ citoval autora britský list The Guardian. „Možná se něčeho bojí, a proto to smazali. Jsem zklamaný, ale nemůžu s tím nic dělat,“ dodal s tím, že ho kvůli komiksu nikdo oficiálně nekontaktoval.