Pátrání po vrazích z Domodědova přineslo další jméno

Moskva – „Slovanská stopa“ se podle ruských médií objevila při pátrání po strůjcích pondělního teroristického útoku na moskevském letišti Domodědovo, jemuž padlo za oběť 35 lidí. Policie se zaměřila na muže jménem Vitalij Razdobuďko – původem Rusa, který je členem severokavkazské islamistické skupiny. O jeho roli v atentátu spekuluje dnešní vydání listu Kommersant, vyšetřovatelé ale odmítli tuto stopu komentovat. Podle deníku Gazeta zase Rusko údajně požádalo Pákistán o pomoc při vyšetřování, protože v atentátu mohli mít prsty i teroristé z al Káidy.

Z předpokládaného teroristy, který spáchal atentát v Domodědovu, se našla jen hlava, který měla spíše slovanské než kavkazské rysy. Zřejmě proto se Razdobuďko dostal do popředí pozornosti vyšetřovatelů. Totožnost pachatele však mají teprve určit testy DNA.

Razdobuďko je prý členem islamistické teroristické skupiny z jihoruského Stavropolského kraje zvané nogajský džamaat (či také nogajský batalion), která vznikla za dob válek ruských sil v Čečensku. Islamisté říkají Stavropolskému kraji Nogajská step.

„Bezpečnostní orgány nevylučují, že Razdobuďko mohl být organizátorem, či dokonce vykonavatelem teroristického útoku,“ napsal Kommersant, podle něhož údaje o podezřelém dostali policisté a agenti tajné služby na severním Kavkaze a na jihu Ruska. „Ani zdaleka to není jediný člověk, který je prověřován z účasti na atentátu. Proto se závěry nelze spěchat,“ upozornil však v listu nejmenovaný zdroj z bezpečnostních orgánů. V tisku se objevila i jiná jména možných pachatelů útoku na letiště, včetně Nazira Batyrova, rovněž z nogajského džamaatu.

Nogajský džamaat se podle tisku pokusil o útok v metropoli již na přelomu roku, ale plány zmařila loni 31. prosince zřejmě náhodná exploze v domku soukromého moskevského střeleckého klubu, využívaném jako hotel. Policisté v troskách našli mrtvolu ženy, kterou prý posléze identifikovali jako čečenskou vdovu po veliteli nogajského džamaatu, jakož i pás sebevražedné atentátnice s trhavinou a kovovými kuličkami a šrouby.

Zvažuje se však i verze, že se na atentátu podíleli rebelové ze severokavkazského Dagestánu, kteří loni v březnu zosnovali útoky sebevražedných atentátnic v moskevském metru se čtyřmi desítkami mrtvých.

Zraněná slovenská herečka Fialová je po operaci

Slovenskou herečku Zuzanu Fialovou, která byla v pondělí na Domodědovu při atentátu zraněna, lékaři operovali. Z nohy jí vyjmuli dvě kovové střepiny. Další zákrok ji pravděpodobně ještě čeká, střepinu má i v hrudníku. Její stav je prý středně těžký, herečka si však nestěžovala a podle slovenských médií se pochlubila, že si v Moskvě opakuje ruštinu. Společně s ní byl zraněn také její herecký kolega Ľuboš Kostelný, který již menší chirurgický zákrok podstoupil. Fialová i Kostelný leží v nemocnici na oddělení válečných veteránů druhé světové války.