Německý prezident: Osvětim je symbolem nacistických zločinů

Varšava – Německý prezident Christian Wulff dnes řekl, že název Auschwitz (Osvětim) symbolizuje zločiny, jichž se Německo dopustilo na milionech lidí. Wulf to dnes řekl přímo v bývalém koncentračním táboře v Polsku, kde se konala vzpomínková akce věnovaná 66. výročí jeho osvobození.

Německý prezident dnes v Osvětimi spolu se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským, bývalými vězni a dalšími hosty vzdal hold lidem, jež nacisté zavraždili v osvětimském koncentračním táboře. „Polsko a jeho obyvatelé nepředstavitelně trpěli pod německou nadvládou a nacistickým rasistickým šílenstvím,“ připomněl německý prezident, který vzpomněl i další národy, jejichž lidé umírali v Osvětimi. „Máme kvůli tomu (zločinům z války) historickou odpovědnost, která nesouvisí s individuální vinou,“ dodal Wulff.

Koncentrační tábor v Osvětimi osvobodila 27. ledna 1945 Rudá armáda. Ta tu našla přes 7,5 tisíce zbědovaných vězňů. Ještě několik dní před tím jich tu bylo přitom desetkrát víc, Němci ale většinu vězňů nahnali na pochod smrti do jiných táborů. Za pět let od roku 1940 nacisti zabili v táboře 1,1 milionu lidí. Zemřelo zde i 44 tisíc Čechoslováků.