Baradej je v domácím vězení, v ulicích Káhiry tanky

Káhira – Nejméně pět mrtvých a 870 zraněných si dnes vyžádaly pokračující masové protivládní protesty v Káhiře. Demonstranti zaútočili na ministerstvo zahraničí a budovu státní televize a zapálili sídlo vládní Národní demokratické strany (NDP). Vláda Husního Mubaraka proti nim nasadila i armádu, do ulic vyjely tanky. Opoziční politik Muhammad Baradej, který do země přijel včera, aby protesty podpořil, je údajně držen v domácím vězení. Mubarak dnes také vyhlásil zákaz nočního vycházení. Společnost Vodafone oznámila, že egyptská vláda přikázala všem mobilním operátorům přerušit v pátek služby, v zemi nefunguje ani internet. ČSA kvůli situaci v Egyptě odložily dnešní let do Káhiry na sobotní ráno.

Zákaz nočního vycházení byl vyhlášen pro Káhiru, Suez a Alexandrii od šesti hodin večer do sedmi ráno místního času (17:00-06:00 našeho času). Později byl rozšířen na všechna města. Demonstrace ale pokračují navzdory zákazu vycházení ve všech městech.

Egyptská vláda se připravila na mohutné demonstrace v Káhiře a dalších velkých egyptských městech. Rozmístila speciální protiteroristické jednotky, policie obklíčila centrum Káhiry a proti desítkám tisíc protestujících lidí také tvrdě zasáhla. Před káhirskou mešitou spadající pod prestižní muslimskou instituci Al-Azhar usměrnila protestující gumovými projektily. Dav se ale shromáždil i u sídla prezidenta, protestující žádají jeho odchod. Policie demonstranty rozháněla vodními děly a gumovými projektily.

Brutalitu policistů pocítili i novináři. Čtyři francouzské žurnalisty zatkli, reportéra BBC zbili železnou tyčí. V Káhiře policisté tvrdě zakročili také proti egyptskému opozičnímu politikovi a bývalému šéfovi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammadu Baradejovi a jeho stoupencům. Baradejovy příznivce, kteří se proreformního politika pokusili chránit, prý policie zbila obušky. Baradej včera prohlásil, že pokud budou demonstranti chtít, mohl by zemi na přechodnou dobu vést.

Muhammad Baradej:

„Nepřestanu vyzývat režim, aby naslouchal lidem a zahájil proces změny!“

Podle mnohých ale Baradej přišel pozdě. Protesty nevede stará, ale nová opozice - složená z mladých lidí. Těch je v Egyptě většina: Dvě třetiny obyvatel jsou mladší třiceti let. Čtyři z deseti přitom hladoví se dvěma dolary na den. Nespokojenost dosud tlumil policejní stát i podpora Západu. I ta teď ale polevuje. „Egypt byl pro nás klíčovým spojencem. Prezident Mubarak pomohl vyřešit spoustu problémů Blízkého východu. Ale vždy jsem mu říkal, aby pokročil v reformách,“ prohlásil americký prezident Barack Obama. Kývají se i jiné pilíře Mubarakova režimu - někteří policisté se už přidali na stranu protestujících.

Demonstranti dnes vyšli do ulic také v Suezu, Alexandrii, Mansúře a Šarkíji v deltě Nilu. V zemi nefungoval internet. Krátce po půlnoci nešlo připojení u čtyř hlavních internetových společností. Mluvčí egyptského velvyslanectví ve Washingtonu popřel, že by úřady záměrně internetový provoz zablokovaly. Podle prohlášení mobilního operátora Vodafone ale egyptská vláda využila svého práva a všem mobilním operátorům nařídila v některých částech Egypta přerušit poskytování služeb.

V turistických letoviscích je klid, ČSA zrušily večerní let

V Egyptě je na dovolené několik desítek Čechů. Ministerstvo zahraničí jim radí, aby se vyhýbali místům, kde se konají demonstrace. ČSA kvůli situaci v Egyptě odložily dnešní let z 21:40 do Káhiry na sobotní ráno. Aerolinky cestujícím zajistí ubytování v hotelu a občerstvení, situaci v Káhiře bude firma nadále sledovat.

Přímo v turistických letoviscích je zatím klid. Podle mluvčího Asociace českých cestovních agentur Tomia Okamury cestovní kanceláře pouze ruší fakultativní výlety do Káhiry. Okamura rovněž v rozhovoru pro ČT potvrdil, že v zemi nefunguje internet.

Zahraniční ohlasy na situaci v Egyptě:

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová:
„Jsme hluboce znepokojeni použitím násilí ze strany egyptské policie a bezpečnostních sil proti protestujícím a vyzýváme egyptskou vládu, aby učinila maximum pro zajištění zdrženlivosti bezpečnostních sil… Také demonstranti by se měli vyvarovat násilí… Chceme pokračovat v partnerství s egyptskou vládou a s egyptským lidem. Na Egypťanech záleží, co se nakonec v Egyptě stane.“

Britský premiér David Cameron:
„My na Západě máme poněkud zjednodušený názor, že nejdůležitější je akt pořádání voleb. Skutečná demokracie ale znamená… vládu zákona, práva, silnou občanskou společnost, svobody, které máte v této zemi. Myslím, že potřebujeme zaujmout k těmto zemím zralejší postoj.“

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg:
„Je tady riziko rychlé infekce (na Blízkém východě)… je tady šance stabilizovat oblast, ale národ, který se dožaduje svých práv, musí tato práva dostat… Nebudeme zasahovat, protože je to něco, co nemůžeme udělat.“

Generální ředitel skupiny Vodafone Vittorio Colao:
„Dnes ráno nás egyptská vláda požádala, abychom zavřeli… celou síť. Prověřili jsme to a zjistili jsme, že je to legitimní požadavek. Vyhověli jsme. Budeme informováni, až se budeme moci vrátit. Doufám, že to bude velmi brzo.“

Prohlášení společnosti Google:
„Internet je jedním z největších vynálezů naší doby, protože poskytuje lidem na celém světě přístup k informacím. Tento přístup je podle našeho názoru základní právo a je velmi smutné, když je občanům Egypta nebo jiné země upíráno.“

Nepokoje pokračují i v Tunisku

Střety demonstrantů s policií pokračovaly i v Tunisku. Bezpečnostní síly v metropoli Tunisu pronásledovaly skupiny lidí nespokojených s novou vládou. Před tím jich policie rozehnala několik stovek před vládním areálem. Řadě Tunisanů se nelíbí složení přechodného vedení země. Kabinet sice opustili členové strany svrženého prezidenta, ale zůstal premiér Muhammad Ghannúší.

Vydáno pod