Mubarak po dvou týdnech protestů zůstáva u moci

Káhira – Egyptské protesty dál pokračují. Na centrálním káhirském náměstí se i dnes shromáždily tisíce lidí. Egyptský prezident odolává tlaku svých odpůrců a i čtrnáctý den protestů zůstává ve funkci. Poprvé se v neklidném Egyptě sešla rekonstruovaná vláda prezidenta Mubaraka. Úřady uvolnily i zákaz vycházení, zkrátily ho o hodinu. Lidé ale dál nesmějí do ulic od osmi večer do šesti ráno.

Ani po dvou týdnech nepřetržitých protestů neztrácejí egyptští demonstranti elán. Jejich hlavní požadavek - tedy okamžitá rezignace prezidenta - přitom stále nebyl vyslyšen. Husní Mubarak chce ve funkci vydržet až do té doby, než bude řádně zvolen jeho nástupce. Opozici dochází trpělivost. „Myslím, že prezident Mubarak bude muset od své zatvrzelosti ustoupit dřív než v září, možná už tento týden. Egypt si nemůže dovolit další milionové protesty v úterý a v pátek,“ žádá šéf politické kanceláře Muslimského bratrstva Isám Arján.

Vláda ale trvá na tom, že změny se nedají uspěchat, a snaží se veřejnost uklidnit dílčími ústupky. „Chceme zrušit výjimečný stav, jakmile to bezpečnostní situace umožní. A propuštění politických vězňů je podle mě silným signálem, že se naše postoje změnily,“ uvedl generální tajemník vládní Národní demokratické strany Hosam Badráví. Rozhovory mezi egyptskou vládou a opozicí vítá i Barack Obama: „Egypt už se nevrátí ke starým pořádkům. Egypťané chtějí svobodu, čestné volby a zodpovědnou reprezentativní vládu. Proto říkáme, že proces transformace musí začít hned.“

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Svatba uprostřed demonstrací

Náměstí Tahrír v Káhiře se v době nepokojů stalo symbolem odporu. Pro dva z protestujících se ale stalo místem, kde stvrdili svou lásku manželským slibem. „Bylo to tak, že buď opustíme Tahrír a budeme mít svatbu v nějaké odlehlé síni, nebo budeme mít obřad přímo tady na náměstí uprostřed našich lidí. Vybrali jsme si to druhé,“ řekla nevěsta, dvaadvacetiletá Ulu Abdal Hamídová. Ta si vzala devětadvacetiletého absolventa psychologie Ahmada. „Ula a já jsme chtěli sdílet štěstí se všemi,“ řekl novomanžel. Svědkem jejich nedělní svatby se tak staly tisíce protestujících lidí.

Náměstí Tahrír se v noci proměnilo ve stanové městečko. Stovky lidí zde přenocovaly v provizorních podmínkách. Demonstranti zůstali na místě, protože vstup na náměstí blokují tanky. Podle svědků ráno vojáci chtěli část náměstí uvolnit pro dopravu, pokusili se proto demonstranty usměrnit na menší prostor uprostřed náměstí. 

Dopoledne vojáci také zablokovali vstup do vládní budovy na náměstí. Armáda rovněž zadržela muže, který údajně plánoval vládní budovu zapálit a čin pak chtěl svést na demonstranty. 

Na kasárna egyptských bezpečnostních sil ve městě Rafáh dnes někdo zaútočil granátem. Jeden člověk byl zraněn. Kdo za útokem stojí, se nyní vyšetřuje. 

Vláda se pokouší demonstranty uklidnit. Zástupci egyptské justice slíbili, že v úterý zahájí výslech tří bývalých ministrů a vysoce postaveného člena Mubarakovy vládnoucí Národní demokratické strany.

  • Egyptská demonstrantka autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2305/230436.jpg
  • Demonstrant spí na náměstí Tahrír autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2304/230343.jpg