České centrum v Košicích končí

Košice - Úsporná opatření vlády rozzlobila příslušníky české menšiny na Slovensku. Poté, co před pěti lety přestal existovat v Košicích český generální konzulát, rozhodlo ministerstvo zahraničí také o zrušení tamního Českého centra. Protesty krajanů i petice zaslaná českým úřadům byly marné: České centrum přestane existovat koncem února.

„Uznáváme legitimitu snahy České republiky šetřit v rozpočtu i na těchto aktivitách v zahraničí, ale na druhé straně si myslím, že se šetří sice dobře, ale na špatném místě,“ říká předsedkyně Českého spolku na Slovensku Dagmar Takácsová.

Košická vila, v níž kdysi fungoval generální konzulát, poskytovala Českému centru útočiště posledních pět let. Pořádaly se tu výstavy i setkání krajanů. Už příští měsíc ale zůstanou kvůli šetření dveře zavřené. Proti zrušení centra protestovali nejen krajané, ale i vedení města. Pod petici proti uzavření centra se podepsalo 1 800 lidí a zlobí se i sami obyvatelé Košic. „Je to nepromyšlené, je to nedomyšlené, je to kontraproduktivní a je to proti zájmům České republiky,“ říká Boris Štěrbák, který akce v centru pravidelně i s manželkou navštěvoval.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Práci košického centra by mělo nahradit to bratislavské. „Není to jednoduchá situace, ale budeme se opravdu snažit, abychom nezapomněli i na východní Slovensko a naplnili naše poslání i tam,“ ujišťuje Jana Burianová z Českého centra v Bratislavě. Helena Miškufová z košického Slovensko-českého klubu ale nevěří, že České centrum v Bratislavě vydrží nebo že bude mít takové možnosti, aby mohlo zabezpečovat program, na který si obyvatelé východního Slovenska zvykli.

Česká republika má po celém světě 24 podobných zařízení. Ročně přilákají na své akce kolem tří milionů lidí. Rušení se kromě centra v Košicích dotkne i Českého centra v Argentině a i ostatní zařízení musí do budoucna počítat s nižším rozpočtem.