Jordánsko má novou vládu

Ammán – Po vlně protestních demonstrací dnes v Jordánsku složila slib nová vláda. Do rukou krále Abdalláha II. přísahal kabinet v čele s bývalým armádním generálem Maarúfem Bachitem. Král 1. února rozpustil starou vládu a pověřil Bachita sestavením nového kabinetu.

Bachit nahradil v čele vlády Samira Rifáího. Vláda padla po vlně protestů. Tisíce Jordánců inspirovaných protivládními protesty v Tunisku a Egyptě od poloviny ledna opětovně vycházely do ulic v Ammánu a dalších městech a požadovaly odstoupení premiéra. 

Vláda v důsledku toho naslibovala ekonomické reformy, kromě dotací na pohonné hmoty plánovala také zvýšit mzdy státním zaměstnancům. Stará vláda ale už nestihla své sliby naplnit, teď král vyzval k reformám nového premiéra.

Bachitův kabinet má 27 členů. Nezměněno zůstalo obsazení pěti klíčových ministerstev - zahraničních věcí, vnitra, plánování, financí a vody.

Islamistická opozice už vyjádřila výhrady ke složení nového kabinetu a oznámila, že bude pokračovat v protestech a demonstracích až do skutečného přijetí reforem vládou.

Vydáno pod