Kosmonauti znovu „vstoupili“ na povrch Marsu

Moskva - Rus Alexandr Smolejevskij a jeho čínský kolega Wang Jü dnes uskutečnili simulovaný výstup na repliku povrchu Marsu, který jim uložil program virtuálního letu k Rudé planetě v rámci výzkumného projektu Mars 500. Procházka speciálním pavilonem ve vědeckém ústavu v Koroljovu nedaleko Moskvy byla od pondělka už druhá a byla o 15 minut kratš,í než se očekávalo, protože oběma pozemským kosmonautům prý šla práce dobře od ruky.

Smolejevskij a Wang, jemuž v Koroljovu přisoudili přezdívku Váňa, na simulovaném povrchu Marsu umístili ruskou a čínskou vlaječku a pronesli slavnostní projevy. „Mars už není tak daleko, jako býval dříve,“ nešetřil v projevu optimismem čínský kosmonaut. Spolu se svým ruským kolegou pak odebral vzorky povrchu a kamenů a uložil je do speciálního kontejneru.

Dnešní „výstup“ byl už druhým v pořadí - první se uskutečnil v pondělí a Smolejevského v něm doprovázel Ital Diego Urbina. Třetí a závěrečný „sestup“ na povrch Marsu mají Smolejevskij a Urbina v plánu příští úterý.

Smolejevskij, Urbina a Wang mají za úkol pátrat na povrchu Rudé planety po vodě a odebírat vzorky zeminy. Pomáhá jim v tom robotické vozítko. Po „průzkumu Marsu“ se trojice připojí ke zbytku posádky v mateřské lodi na „oběžné dráze“, kterou tvoří Rusové Alexej Siťov a Suchrob Kamolov a Francouz Romain Charles. Všechny pak čeká zhruba 250 dnů dlouhá cesta „zpět na Zemi“. Experiment by měl skončit 5. listopadu. Skutečná cesta k Rudé planetě se podle odborníků nejspíš neuskuteční před rokem 2030.