Na Blízkém východě je dnes Den hněvu

Bagdád – Nejméně 14 mrtvých a 150 zraněných si vyžádaly akce, které se dnes konaly v mnoha iráckých městech v rámci protestního Dne hněvu. Tisíce Iráčanů vyšly do ulic a protestovaly proti vládě premiéra Nurího Málikího. Protestovalo se i v Jemenu, Tunisku, Bahrajnu a Egyptě. Tam demonstranti volali po vytvoření úřednické vlády a podpořili libyjský odpor. Zatímco demonstrace v ostatních blízkovýchodních zemích se soustředily na požadavek odstranění vlády, protesty v Iráku se zaměřily na korupci, nezaměstnanost a nedostupnost základních služeb.

Na hlavním bagdádském náměstí se sešlo několik tisíc lidí a provolávali protivládní hesla. Irácké bezpečnostní síly centrum města uzavřely a zatarasily ostnatým drátem přístup na náměstí. Centrum Bagdádu se proměnilo v bojiště.

Vojáci také zablokovali velkými betonovými bloky cestu do zelené zóny, kde se nacházejí vládní budovy a velvyslanectví. Nad metropolí přelétávaly armádní vrtulníky. Přísná opatření, včetně zákazu jízdy autem, svědčí o obavách z toho, že by protest mohl přerůst v podobné události jako v Libyi, Egyptě a Tunisku.

V Basře se vydalo na pochod k tamní vládní budově na tři tisíce protestujících, v severním Iráku ve městě Havídža dnes zemřeli při střetech s policejními silami dva demonstranti, u Mosulu zemřelo pět lidí a deset bylo zraněno.

Demonstrovalo se i v Tunisku a Jemenu

Dnes se demonstrovalo i v Tunisku, kde se v metropoli shromáždily desetitisíce lidí. Ti požadují demisi přechodného kabinetu, v němž zasedají ministři z minulé vlády, a to se demonstrantům nelíbí. Žádají proto jejich rezignaci i rezignaci premiéra Muhammada Ghannúšího. Protesty se v Tunisu konají přes zákaz demonstrací. Protestní akce proto ze vzduchu kontrolují vojenské vrtulníky.

I v Jemenu se dnes sešly desetitisíce lidí, podle agentury se modlí za pád režimu prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. V Saná se zároveň konaly demonstrace prezidentových stoupenců. V zemi byly kvůli protestům posíleny bezpečnostní složky. V Adenu vyšlo do ulic přes 10 000 lidí; střety demonstrantů s policií si zde vyžádaly jednoho mrtvého a na dvě desítky zraněných.

Egypťané chtějí úřednickou vládu

Tisíce Egypťanů dnes na káhirském náměstí Tahrír volaly po vytvoření úřednické vlády, která by nahradila současný kabinet ovládaný ministry z éry prezidenta Husního Mubaraka. Po oznámení jeho rezignace před dvěma týdny stojí v čele země armáda. Podle mnohých demonstrantů však vojenské vedení se slíbenými reformami nepostupuje dost rychle. Kromě egyptských vlajek na náměstí vlály také standarty sousední Libye a skupiny lidí skandovaly hesla proti tamnímu vůdci Muammaru Kaddáfímu. Násilnosti provázející tamní odboj proti němu si podle některých odhadů vyžádaly i 2000 mrtvých.

  • Den hněvu v Iráku autor: Hadi Mizban, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2354/235306.jpg
  • Den hněvu v Jemenu autor: Muhammed Muheisen, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2354/235301.jpg
  • Den hněvu v Egyptě autor: Kevin Frayer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2354/235302.jpg
  • Den hněvu v Egyptě autor: Kevin Frayer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2354/235305.jpg