Mrtví v Pobřeží slonoviny přibývají, sever bez vody a elektřiny

Abidžan - V Abidžanu v Pobřeží slonoviny dnes bezpečnostní síly zastřelily nejméně sedm žen, které demonstrovaly na podporu prezidentského kandidáta Alassaneho Ouattary. Několik dalších lidí bylo zraněno. Armádní zdroje střelbu potvrdily, uvedly však, že šlo o nehodu. Situace v západoafrickém Pobřeží Slonoviny, kde si úřad prezidenta od listopadových voleb nárokují dva politici, se od minulého týdne výrazně zhoršila. V bývalé metropoli a dnešním obchodním centru země Abidžanu si nejnovější násilnosti vyžádaly kolem stovky mrtvých, městská márnice už nemá místo. Násilnosti po loňských sporných prezidentských volbách si v této západoafrické zemi podle OSN vyžádaly nejméně 365 mrtvých.

Armáda v Pobřeží slonoviny nově začala používat minomety a granátomety, podle OSN jen za jediný den prchlo 20 tisíc lidí. Boje se soustřeďují do severní čtvrti Abidžanu. Oblast je bez dodávek vody a elektřiny, informovala BBC s odvoláním na OSN. Přerušeno bylo také vysílání několika mezinárodních rozhlasových stanic. Sever africké země je oblastí, která se většinově staví proti bývalému prezidentovi Laurentu Gbagbovi.

Zástupce energetické společnosti sdělil činitelům OSN, že pravděpodobnou příčinou odpojení dodávek elektřiny jsou politické důvody. Do ústředí společnosti prý v pondělí pozdě večer přišli ozbrojenci, kteří nařídili odpojit dodávky do severní poloviny země, i když k takovému kroku neexistovaly žádné provozní důvody a síť fungovala správně. Mezi stanicemi, které od středy nemohou vysílat, je také francouzský rozhlas RFI a britská BBC. Ta prý zatím důvod přerušení vysílání nezná a snaží se jej zjistit.

Situace v Pobřeží slonoviny se dramatizuje (zdroj: ČT24)

Loňské prezidentské volby vyhrál podle místní volební komise i mezinárodního společenství opoziční kandidát Alassane Ouattara. Dosavadní prezident Gbagbo mu ale nepředal moc a v následných srážkách zahynulo podle OSN asi 300 osob. Dalších 70 tisíc lidí ze země uprchlo.

Vydáno pod