Nová mince s Kate a Williamem je lepší, ale pořád nic moc

Londýn – Britská královská mincovna představila oficiální pamětní minci k nadcházející svatbě britského prince Williama a Kate Middletonové. Navrhl ji sochař Mark Richards a oficiálním platidlem by se měla stát 16. března. Její hodnota je pět liber, zájemci za ni ale zaplatí 9,99 libry. Zájem veřejnosti je již nyní velký, i když vzhled snoubenců na platidle se ani tentokrát nevyhnul kritice.

Mince s nápisem William a Catherine, 29. dubna 2011 zachycuje snoubence z profilu, jak se na sebe dívají. Na druhé straně je portrét královny Alžběty II. Podle královské mincovny návrh schválil nejprve princ William, pak ministerstvo financí a nakonec královna.

Královská mincovna loni v prosinci vyrazila vůbec první pamětní minci připomínající královské zásnuby. Nicméně vysloužila si spíše kritiku za to, že je nelichotivá především vůči snoubence. Podle jednoho komentátora měla na zásnubní minci „rysy boxera“. Ani tentokrát není výsledek jednoznačný. „Devětadvacetiletá Kate vypadá trochu moc zubatá, zatímco její osmadvacetiletý snoubenec má víc vlasů, než naznačují fotografie z poslední doby,“ poznamenal list Daily Mail.