Polsko má konečně zbraň proti stalkingu

Varšava - Po České republice, kde je stalking trestným činem už od loňského ledna, jej také v Polsku nově trestá zákon. Za úmyslné obtěžování a pronásledování jiné osoby může pachatel skončit za mřížemi dokonce až na deset let. Každý desátý Polák uvádí, že minimálně jednou v životě obdržel zprávu nebo mail, po jejímž přečtení se necítil bezpečně.

Chirurg Adam Sidorowicz dostával pět let SMS zprávy a e-maily od své pacientky, jindy mu zase telefonovala. Zpočátku přicházely erotické zprávy, poté pacientka zvolila ostrý nátlak. Lékař o tomto období mluví jako o nejhorším v životě: „Vyhrožovala mi dokonce zabitím, manželce a dítěti hrozila, že je zohyzdí.“

Policie však neměla nástroj, kterým by stalkingu zamezila. Nešlo totiž o přestupek ani trestný čin. Stalking nebyl zakotven do polského právního řádu, polský parlament nakonec na změnu trestního zákoníku přistoupil.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Rafal Rogalski, advokát

„Situace se nyní zcela mění, oběti se mohou spolehnout na pomoc.“

Nebezpečné pronásledování a systematické obtěžování neboli stalking změnilo život mnoha lékařům, kteří se poté necítili bezpečně. Stalking poznala na vlastní kůži i zubní lékařka, zamilovaný pacient jí byl stále na blízku. Hodiny stál u ordinace, v noci pak kroužil kolem jejího domu. Nyní už je on i pacientka chirurga ve vazbě.

Pachatelům hrozí až deset let za mřížemi

Tresty za stalking nejsou nízké, za pronásledování a obtěžování může soud udělit od tří do deseti let vězení. Policie radí, že by lidé neměli nepříjemné zprávy o úmyslném pronásledování a obtěžování podceňovat. „Pokud někdo takovou zprávu obdržel, měl by co nejrychleji informovat policii,“ říká Krzysztof Hajdas z velitelství polské policie.