Rakouské soudy jsou v zimě zavaleny srážkami lyžařů

Vídeň - Úrazy na lyžích zavalují v zimě nejen rakouské nemocnice, ale v posledních letech i soudy. Stále více lyžařů se totiž po kolizi na sjezdovce soudí o odškodné a v horských okresech už některé soudy v zimě dokonce řeší více lyžařských než dopravních nehod. Soudní líčení se často odehrávají přímo na sjezdovkách, kde lze lépe posoudit, na které straně byla v osudném okamžiku chyba.

Na rakouských svazích se nejen výborně lyžuje, „zasedají“ zde i soudy. Například nedávno se odehrála soudní pře, při níž šlo o tisíce eur mezi dvěma lyžaři, kteří se před rokem srazili. Svědkové vypovídali, advokáti vznášeli námitky a nechyběla žádná z náležitostí soudního přelíčení - včetně zákazu natáčení v soudní síni.

Soudce Gerhard Kirchgasser:

„Pro objasnění případu je lepší být na místě. Účastníci si lépe vzpomínají, mohou průběh nehody přesně ukázat.“

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Jindy zase čelila trestnímu stíhání mladá Češka. Podle obžaloby ujela z místa srážky s jiným lyžařem. Po výslechu svědků všichni odjeli do blízké restaurace a soudce u čaje vynesl rozsudek - pro českou lyžařku příznivý. „Byla zproštěna obvinění ve všech bodech,“ upřesnil obhájce české lyžařky Hans-Moritz Pott.

V Rakousku přestávají být možná trochu bizarní přelíčení něčím zvláštním. S přibývajícími těžkými úrazy přibývá i lidí rozhodnutých vysoudit peníze. „Jen moje kancelář se ročně zabývá zhruba 50 úrazy na lyžích,“ upřesňuje Pott. Zjistit viníka je přitom mnohdy nemožné, jak dokládají slova soudce Gerharda Kirchgassera: „U dopravních nehod máme zdokumentované stopy na silnici, škody na vozidlech a podobně. U lyžařských kolizí obvykle nic podobného k dispozici není.“