Další výbuch v japonské jaderné elektrárně

Tokio - Jadernou elektrárnou Fukušima 1 otřásl už druhý výbuch, zabil tři lidi, sedm se jich pohřešuje. Plášť reaktoru je neporušený. Pracovníci elektrárny se snaží jádro chladit mořskou vodou. Začíná se ale přehřívat i reaktor číslo dvě. V zemi pokračují záchranné práce. Oficiálně potvrzených je 5000 obětí. Podle japonských médií ale bude počet obětí výrazně vyšší, mohl by dosáhnout až 11 tisíc. Oblast navíc stále sužují další otřesy, které přesahují 6 stupňů Richterovy škály. Další tsunami ale prý nehrozí.

Na záběrech televize NHK se nad reaktorovou budovou číslo 3 ve Fukušimě 1 vznášejí těžká mračna bílého dýmu. Explodoval tu vodík. Od zničení chladicích systémů se odstavené reaktory přehřívají. Dnešní nehoda jaderného reaktoru si zatím vyžádala jedenáct zraněných, 7 osob je pohřešovaných. Na místě zasahují záchranáři. Úřady nařídily obyvatelům v okruhu 20 km od elektrárny, aby zůstali ve svých domovech.

„Platí rozkaz k evakuaci z dvacetikilometrového okruhu. Lidem, kteří se teprve evakuují, jsme nařídili okamžitě se zavřít doma,“ říká mluvčí vlády Jukio Edano. Své domovy opustilo asi 180 tisíc lidí.

Černobyl nehrozí

Japonské úřady následně oznámily, že třetí reaktor zůstal po výbuchu naštěstí nepoškozený. „Reaktorová budova byla výbuchem poškozena, ale bezpečnostní obal reaktoru zůstal nepoškozen. Velín třetího bloku elektrárny zůstal funkční,“ potvrdila dnes Mezinárodní agentura pro atomovou energii s odvoláním na informace japonských oficiálních míst.

Japonský státní ministr pro národní strategii Koičiró Genba ujistil veřejnost, že katastrofa černobylského typu „v žádném případě“ nehrozí. „I když nastane ten nejhorší scénář, nebude to stejná situace jako v Černobylu,“ uklidnil Japonce i hlavní sekretář vlády Jukio Dano.

Technici japonské elektrárny chladí jádra reaktorů 1, 2 a 3 mořskou vodou. Hladina vody v reaktoru 2 ale dnes klesla tak, že palivové tyče zůstaly úplně odkryté. Pak se přísun vody do reaktoru načas podařilo obnovit, ale podle posledních zpráv jsou palivové tyče opět zcela odkryté.

Japonská agentura Kjódó uvedla, že reaktor 2 již může být částečně roztavený. Roztavení podle mluvčího japonské vlády hrozí i u reaktorů 1 a 3. Podle činitelů, na které se odvolává agentura AP, jsou ale tyto reaktory poměrně stabilní, a většina úsilí proto směřuje ke zlepšení stavu reaktoru 2. Chlazení je porouchané také u reaktoru 4.

Reaktory nebyly projektovány na tsunami

Podle odborníků citovaných agenturou Reuters je mořská voda k ochlazení reaktorů používána pravděpodobně vůbec poprvé v sedmapadesátileté historii odvětví, což ukazuje na vážnost situace. Japonský inženýr, který se podílel na návrhu vnitřních obalů reaktorů ve Fukušimě 1, řekl, že nebyly projektovány tak, aby přestály zemětřesení nebo tsunami. Stavitelé elektrárny to podle něj věděli.

Na nebezpečí radiace agentura pro atomovou bezpečnost upozorňovala již od prvního výbuchu v sobotu. Ten byl pravděbodobně způsoben zemětřesením, které vyřadilo z provozu chladicí systém prvního reaktoru. V elektrárně se už v sobotu po výbuchu zřítila část budovy jednoho reaktoru.

Dosud naměřená radiace prý může mít stejný dopad jako rentgenové vyšetření hrudníku. Před dnešním výbuchem podle japonských činitelů radiace kontaminovala nejméně 22 lidí, u dalších desítek osob se kontaminace nedá vyloučit.

Armáda Spojených států dnes oznámila, že kvůli radiaci stahuje z Japonska své námořnictvo a letectvo.

Letiště ve Fukušimě jen stěží zvládá odbavovat cestující, kteří chtějí z oblasti utéct. Doprava vázne i v jiných částech země. Japonská vláda zrušila mnohé vlakové spoje, aby šetřila elektřinu. Na pumpách dochází benzín a auta u nich stojí v kolonách.

Finanční pomoc pro Japonsko:

Charitativní organizace vyhlásily sbírku na pomoc obětem ničivého zemětřesení v Japonsku. Přispět můžete buď převodem na účet nebo zasláním dárcovské DMS.

Český červený kříž: č. účtu 222826/5500 (variabilní symbol 999)

Adra: DMS ADRA na tel. číslo 87777

Armáda spásy: č. účtu 475335533/0300 (variabilní symbol 222)
                          DMS ARMADASPASY na tel. číslo 87777


V prefektuře Mijagi nalezeny tisíce mrtvých těl

Statisíce lidí na zdevastovaném severovýchodním pobřeží strávily již třetí noc bez dostatečných dodávek vody, potravin a tepla. Úřadům scházejí potraviny a další potřebné věci. Obchody zejí prázdnotou. Problémem je i nedostatek benzinu.

Kvůli přetížení nedostatečně zásobované elektrické sítě začínají plánované odstávky proudu. Armáda i záchranáři stále pátrají po pohřešovaných osobách, kterých jsou tisíce, zatím ale nacházejí jen mrtvá těla. Na pobřeží v prefektuře Mijagi dnes záchranáři nalezli přes 3 000 mrtvých těl. Vznikají tak obavy, že počet obětí pátečního zemětřesení by mohl dosáhnout až 11 tisíc. 

Odhady škod jdou do desítek miliard dolarů. Vláda už uvolnila 86 miliard. Japonské akcie ale padají. Třetí nejsilnější ekonomika světa utržila po dvou neslavných dekádách ránu na mnoho let dopředu.

Tokio zasáhly následné otřesy

Japonskou metropoli navíc dnes postihly následné otřesy. Dosáhly až 6,2 stupně Richterovy škály. Úřady vydaly varování před tsunami. Ty ale nakonec na ohrožené prefektury Iwate a Fukušima na severovýchodě ostrova Honšú neudeřily. Úřady nicméně nařídily evakuaci zdejších obyvatel. Otřesy byly cítit i na mezinárodním letišti Narita u Tokia.

Vydáno pod