Americká muzea bojují o vysloužilé raketoplány

Washington - Dnešek je významný den pro americká letecká muzea. NASA totiž oznámí, které instituce získají do svých sbírek čtyři zbylé raketoplány. Jeden z nejúspěšnějších programů pilotovaných letů do vesmíru má před sebou poslední dvě mise – v dubnu a červenci. Získat raketoplán rozhodně nepatří k levným podnikům. NASA si za zakonzervování a dopravu účtuje 30 milionů dolarů. Muzea ale očekávají, že tenhle jediný artefakt jim přiláká statisíce lidí ročně.

Vesmírná horečka amerických muzejních kurátorů vrcholí. Poptávka je velká a nabídka velmi omezená. O vzácný artefakt – jeden ze čtyř existujících strojů - se uchází skoro třicet institucí z celé Ameriky. „S koncem letů raketoplánů samozřejmě přichází souboj muzejních sbírek. Hlavní cenou jsou vlastní raketoplány, ale máme seznam stovek předmětů, které bychom rádi získali,“ uvedla kurátorka Národního muzea letectví a kosmonautiky Valerie Nealová.

Právě Národní muzeum letectví a kosmonautiky je jedinou institucí, která už raketoplán vlastní. Enterprise byl prvním vyrobeným, nikdy se ale do vesmíru nepodíval. Teď zamíří na jiné místo a jeho hangár se stane domovem pro veterána flotily – Discovery. Horkým favoritem na získání raketoplánu Atlantis je muzeum ve vesmírném středisku na Floridě, odkud raketoplány startují. Na rozhodnutí o zbylých dvou strojích budou s napětím čekat zbylé instituce.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)