Obama v El Pasu představil návrh imigrační reformy

New York - Návrh imigrační reformy dnes v El Pasu představil americký prezident Barack Obama. Chce, aby alespoň část ze zhruba 11 milionů nelegálních imigrantů v zemi mohla získat občanství; a zároveň hodlá zpřísnit bezpečnostní opatření na hranicích s Mexikem, která by měla omezit počet dalších nelegálních přistěhovalců. Zaplatily by to právě daně nových občanů. Obama návrhem před prezidentskými volbami v roce 2012 cílí na zhruba 50 milionů Hispánců žijících v USA.

Tato nejrychleji rostoucí americká menšina má totiž pocit, že současný šéf Bílého domu zklamal její očekávání. V posledních prezidentských volbách přitom Obamovi daly hlas dvě třetiny z deseti milionů hispánských voličů a v příštích volbách jich bude hlasovat ještě o dva miliony více. Svou roli v hispánské podpoře pro Obamu v roce 2008 nepochybně hrál i jeho předvolební slib, že hned v prvním roce v úřadu předloží zákon o imigraci. Dosud se tak ale nestalo a Hispánci ztrácejí trpělivost. Zvláště když jen loni USA deportovaly 400 tisíc nelegálních imigrantů.

Dnes v texaském městě El Paso na hranicích s Mexikem, odkud pochází naprostá většina nelegálních přistěhovalců, Obama představil návrh imigrační reformy. Hispánce jím hodlá přesvědčit, že na ně nezapomněl. Zbytek Ameriky pak o tom, že na změně vydělá. Bílý dům náklady reformy vyčíslil na 54 miliard dolarů. Přínos z daní od nelegálních imigrantů, kteří by získali občanství, by prý ale dosáhl 66 miliard dolarů.

„Nelegální imigranti žijí ve stínu a jsou bezbranní vůči firmám, které se vyhýbají placení daní a nedávají pracovníkům ani minimální mzdu,“ uvedl Obama. Pokud podle něj nelegální přistěhovalci tuto šedou zónu opustí, vydělají na tom všichni včetně americké střední třídy, jež takto deformovaným pracovním trhem trpí. „Chci, aby prosperitu v této zemi sdílelo co nejvíce lidí. Imigrační reforma je proto ekonomickým imperativem,“ uvedl prezident.

Čtyři části Obamova návrhu imigrační reformy:

- zabezpečení hranic
- postih firem, které zaměstnávají pracovníky bez řádných dokladů
- postupná a podmíněná legalizace lidí, kteří do země vstoupili neoprávněně
- změna způsobu udělování amerického občanství přistěhovalcům

Zákon by podle Obamy měl rovněž usnadnit spojování rodin a zlepšit postavení dětí, které se do USA dostaly nelegálně se svými rodiči. Sněmovna reprezentantů již loni přijala zákon legalizující pobyt takových dětí, které studují. Senát jej ale později odmítl. Obama dnes řekl, že hodlá za zákon dále bojovat. Podle médií ale nelze očekávat, že by Kongres do prezidentských voleb v listopadu 2012 přijal Obamovu anebo nějakou jinou reformu.

Spojené státy se nelegální migraci, ale třeba i pašování drog z Mexika přes 3170 kilometrů dlouhou společnou hranici nepříliš úspěšně brání již mnoho let. Aby jí zabránili, budují na hranici i fyzickou bariéru, která ale není souvislá. Mezery v ní chrání technické prostředky, jako jsou kamery nebo nová čidla. Ročně při pokusu o nelegální překročení hranice zahyne několik set Mexičanů, kteří do USA chtějí odejít za prací. Obama dnes uvedl, že jeho vláda ochranu hranice výrazně zvýšila a že se jí podařilo v pohraničí snížit zločin.