Povstalci chtějí po USA Kaddáfího peníze, libyjský vůdce se skrývá

Tripolis - Libyjští povstalci chtějí, aby Spojené státy uznaly Přechodnou národní radu jako oficiálního zástupce země. Jejich zástupce Mahmúda Džibríla dnes čeká jednání v Bílém domě. Rebelové navíc žádají o uvolnění části zmrazených fondů v povstalecké baště Benghází. Nejméně 16 lidí dnes zemřelo ve východolibyjské Brize při náletu NATO. Dalších 40 lidí je podle libyjské státní televize zraněno. Podle italského ministra zahraničí Franca Frattiniho už libyjský vůdce Muammar Kaddáfí pravděpodobně není v Tripolisu a možná je zraněn. Libyjský vládní mluvčí to ale vzápětí popřel a Kaddáfí v novém projevu oznámil, že je na místě, kam se nelze dostat. Čtvrteční úder NATO na svůj komplex v Tripolisu označil za zbabělý.

Povstalci by na své operace chtěli dostat 180 milionů dolarů, tedy zhruba tři miliardy korun, z Kaddáfího zmrazených účtů. Během své návštěvy v Bílém domě si o ně chce říct šéf libyjského odboje Mahmúd Džibríl. V americkém Senátu se připravuje zákon, který by část prostředků uvolnil na humanitární účely.

„Spojené státy a svobodný svět můžou pomoci Libyi hodně získat, Libye by se mohla stát příkladem nejen pro revoluce v arabských zemích, jako je Egypt, Tunisko, Sýrie či Jemen, ale může být modelem i pro Afriku,“ říká Džibríl.

Svou pomoc povstalcům nabídli i Britové. Ti chtějí v Londýně vytvořit trvalé sídlo pro Přechodnou národní radu a povstaleckou rozhlasovou stanici.

Povstalci už s Kaddáfím bojují skoro tři měsíce. Ovládají východ země, zatímco Kaddáfí má pod palcem hlavní město Tripolis a skoro celý západ. Kaddáfího sídlo v Tripolisu ve čtvrtek znovu bombardovaly letouny NATO. Podle libyjské televize střely zasáhly a silně poničily i severokorejskou ambasádu. Aliance ale popírá, že by byla cílem útoku.

Vláda: Chceme dialog

Náměstek libyjského ministra zahraničí Chálid Kaim dnes ujistil, že vláda se nebude snažit silou znovu získat moc nad východem země, který ovládají povstalci. Podle Kaima se povstalci snaží přesvědčit obyvatele Benghází, že vládní síly město napadnou, aby mohly zabíjet civilisty. „My jim dokážeme opak. Nemáme v úmyslu použít sílu,“ uvedl.

Kaim také informoval, že vláda vyzbrojila lidi v Tripolisu. „(Obyvatelé) měli strach, a proto přišli za vládou a požadovali zbraně a výcvik,“ dodal.

USA už mohou bez souhlasu Kongresu v Libyi bojovat jen týden

Americký prezident Barack Obama v těchto dnech se svými poradci řeší, jak pokračovat v účasti Spojených států v zásahu proti libyjskému režimu. Příští týden v pátek uplyne dvouměsíční lhůta, kdy se země mohla podílet na bojové operaci bez souhlasu Kongresu. Američtí zákonodárci přitom nejeví přílišnou ochotu akci podpořit. Bílý dům ale v zásahu pokračovat chce.

Severoatlantická aliance bude pokračovat v akci v Libyi, dokud Kaddáfího režim nepřestane útočit na civilisty. Po dnešní schůzce Obamy a šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena ve Washingtonu o tom informoval Bílý dům.

Kaddáfí v novém projevu odsoudil čtvrteční úder NATO

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí odsoudil čtvrteční úder Severoatlantické aliance na jeho komplex v Tripolisu. Ve zvukové nahrávce, kterou dnes odvysílala libyjská státní televize, oznámil, že se nachází na místě, kam „se nemůžete dostat“. Řekl také, že bombardování NATO ho nemůže zasáhnout, protože ho v srdcích nesou miliony Libyjců.

Libyjská vláda dnes také oznámila, že nehodlá silou převzít východní část země, kterou ovládají povstalci. Zároveň přiznala, že nálety NATO, které pokračovaly i dnes, hrály v minulosti významnou roli v ústupu Kaddáfího sil z východu země.

Kromě bojů v Libyi pokračuje i vyšetřování zločinů proti lidskosti, jichž se údajně dopustil Kaddáfího režim původními vojenskými zásahy proti civilistům. Žalobce Mezinárodního trestního soudu (ICC) Luis Moreno-Ocampo požádá v pondělí o vydání zatykačů na tři libyjské činitele. Konkrétní jména nebyla uvedena, ale podle obecných očekávání bude jeden ze zatykačů na Kaddáfího.